Напишете дума/думи за търсене

Мел Гил: Ако мислиш, че ще бъдеш наранен, то ще бъдеш

Авторът на “Метатайната” е влюбен в страната ни и мечтае да си купи къща до някоя от планините ни.

визитка

Д-р Мел Гил е психолог, НЛП специалист, философ херметист. Наричат го “Гуруто на известните и богатите”. След 30 години професионален опит е издал над 12 бестселъра. Има зад гърба си филми, множество програми за самоусъвършенстване, семинари в над 70 държави. Изучава философията на херметизма и използва древното познание, за да помага на хората да осмислят живота си и да намерят решение на проблемите, с които се сблъскват.

“Метатайната” е наръчник как да направляваме собствения си успех. Теорията на Мел Гил се базира на 7 закона на Вселената, които действат винаги заедно. Има и още един закон - за общото цяло.

Д-р Гил, защо законът за привличането не работи при някои хора? Къде най-често грешат те?

Не зная, хората са различни. Може би им липсва достатъчно вяра. Вижте къде искате да бъдете, а не къде се намирате в момента. Постигането на желанията си е чиста магия.

Къде се крие тайната на успеха?

Най-важно е перспективата, от която човек гледа на проблемите си. За да се превърнем в магьосници на собствената си съдба, трябва да сме последователни. И

да не се страхуваме, ако правим грешки, а да се учим от тях.

По пътя към успеха ни води Законът за привличането, който е съставен от други 7 закона. Първият е законът за Менталността. Всичко започва в ума и идеята става реалност. Законът за взаимозависимостите. Вътрешното ни състояние е отражение на нашето външно състояние.

Ако си нервен, хората ще реагират на твоята реакция. След това е Законът на ритъма. Икономиката се движи нагоре и надолу.

Законът за причината и следствието. Ако искаш нещо да се случи, трябва да действаш. Законът за полярността - богат ли си или беден? Зависи от това с кого се сравняваш. Тези закони и още няколко други ни помагат да осъзнаем реалността по-добре и да я променим в наша полза. Трябва да развием и чувство за благодарност за това, което имаме. Индианците в Южно Колорадо всеки ден се молят на великия Дух: “Позволи ни да направим днес 20 грешки”. Те вярват, че ако не правим грешки, на практика не се учим. Най-успешните хора, които са променили света, не са били отличници. Трябва да мислиш различно. Ние не знаем колко мощен е умът ни.

Подсъзнанието ни е с огромен потенциал. Като психотерапевт осъзнах, че ние сами създаваме проблемите си. Ако пазиш положителни мисли, ще си щастлив човек. Ако си мислиш, че ще бъдеш наранен, то ти ще бъдеш наранен. Но ако търсиш възможностите, ще видиш колко интересни неща ще ти се случат. Човешкият ум създава фобии и проблеми. Той може да те спре, да те предпази, за да оцелееш. Той е “фабрика” за негативни мисли. Това тръгва от родителите ни и учителите ни. Когато ти казват, че ти си лош, непослушен, ти ставаш такъв, но всъщност ти си прекрасна душа. Мисленето ти трябва да израсне на друго ниво.

снимка: Александър Ашминов
снимка: Александър Ашминов
Какво обикновенно ни кара да си мислим, че не сме щастливи?

Списъкът е дълъг - майка, баща, мъж, жена, деца, колеги, липса на пари, лоши пътища, политика, икономика... Хората са свикнали да се оплакват, а не виждат възможностите. Трябва да се фокусираме върху светлите неща в живота си. Нужна ни е терапия, фокусирана върху решенията. Просто ми кажи къде искаш да стигнеш? Не се предавай! Повярвай и ще се справиш, но трябва време, за да се промени съзнанието ти.

Понякога хората търсят кратки пътища към успеха?

Затова “Тайната” стана толкова популярна, но 99% от читателите не са успели да я приложат. Реших да напиша “Метатайната”, за да предложа стъпка по стъпка как да стигнем до целта. Трябва да се практикува и да се изградят навици, което не става за един ден. Имаме един живот и много мечти, докато не открием куража в себе си, няма да разберем дали можем да реализираме мечтите си. Накрая на живота ни ще е късно да върнем лентата назад и да го ремонтираме. Затова бъдете смели. Следвайте сърцето си. Следвайте мечтите си.

Откъде да започнем?

От първата стъпка. Когато най-малко ни се иска, тогава да правим нещата. Всеки мечтае да е на върха, но не разбира, че пътят е най-важният. Тогава си даваш сметка какво си направил и какво - не. Хора, които умират, не съжаляват за нещата, които са направили, а за нещата, които не са успели.

Александър Велики казал на хората си, нека лекарите ми да носят ковчега ми до гроба. По пътя нека бъде посипано цялото ми богатство, което съм събрал през живота си, а ръцете ми да са навън от ковчега ми. Попитали го защо иска това и той отговорил: “За да разберат хората, че когато ти дойде времето, никой доктор не може да те спаси. Цялото злато и съкровища, които си събрал, остават тук, на Земята. А ръцете ми са навън, за да кажа, че идвам на този свят с празни ръце и с празни ръце си тръгвам от него”. Запазваме само нашите спомени и благословии. На колко хора сме помогнали и колко са ни проклели.

Мисленето ни е ключът към успеха, така ли?

Съществуват десет модела на ограничено мислене. Ако всеки ден се упражнявате да ги разпознавате, вие ще можете да анализирате онези, които се появяват в ума ви, преди да се е намесила емоцията и да ги замените с алтернативни твърдения. Добре е да се освобождавате от негативните мисли. Ако в продължение на най-малко четири седмици се упражнявате да разпознавате моделите на мислене, изброени по-долу, ще успеете да постигнете целите си.

1. Всичко или нищо. Това е мислене в черно и бяло, без да се допускат нюанси на сиво. Придържате се към избора “или ...или”, като възприемате всичко в крайности. Хората или нещата са добри или лоши, приятни или непоносими. Тъй като тълкуванията ви са крайни, и емоциите са крайни - екстаз или ужас. Най-голямата опасност е преценката, която правите за себе си. Смятате, че ако не сте блестящи и не сте се справили перфектно, значи сте пропаднали.

2. Прекомерно обобщаване. При този модел, човек прави обобщения, основаващи се на единични случки. Например: След като веднъж ви е станало лошо във влака, решавате никога повече да не се качвате на влак. Някои ключови думи, които показват, че може би правите прекомерни обобщения са “всичко”, “всеки”, “нищо”, “никой”, “никога”, “винаги”. Например: “Никой не ме обича”, “Никога повече няма да мога да повярвам на никого”.

3. Мозъчни филтри. Характеризират се с ограничаване на зрителното поле. Взема се предвид само дадена страна на ситуацията, а се изключва останалото. Случката се преиначава от една-единствена подробност. Всеки човек гледа през собствения си тунел. Депресираните хора са свръхчувствителни към загубата и слепи за печалбата. Страховете, загубите и тревогите придобиват преувеличен смисъл, изпълват съзнанието ни и изключват всичко останало. Ключовата фраза е “Не издържам”.

4. Автоматично омаловажаване. Пример за този модел е начинът, по който пренебрегваме комплиментите. Хората не могат да повярват, че заслужават любов или комплименти, даже когато става въпрос за най-простите неща като дрехите, с които са облечени.

5. Прибързани заключения. Този модел се разделя на две. Единият е четене на мисли, а другият - предсказване на бъдещето. При първия вариант на човек му се струва съвсем естествено да прави догадки за начина, по който околните реагират спрямо него. Представяте си, че хората наоколо се чувстват и реагират по същия начин като вас. Не наблюдавате или не слушате внимателно, за да забележите, че те всъщност са различни. При предсказанието на бъдещето вие правите абсолютно същото, но по отношение на събитията. Тук няма как да се провери информацията. Вие просто правите предположения и започвате да твърдите подобни неща. Заради подобни предположения или заради предишни лоши преживявания тези недоказуеми твърдения изведнъж се превръщат в истина и във вашата реалност.

6. Увеличаване или умаляване. Когато увеличавате, вие виждате всичко, което е негативно и трудно в живота, през телескоп, уголемяващ проблемите. И обратно, когато имате възможности или оценяте собствените си качества, вие ги омаловажавате.

7. Емоционално разсъждение. Изказването “Чувствам се виновна”, “Не усещам да съм влюбена, сигурно не обичам този човек”. Много връзки се разпадат поради подобни причини. Тук не си правим труда да търсим доказателства в полза на противното.

8. Заповеди и предписания. При този модел, човек се ръководи от списък с правила, които му показват какви да бъдат неговите и на другите около него действия. Правилата са точни и неоспорими. Всяко отклонение е вредно. В резултат на това често преценявате околните и ги упреквате- те ви дразнят и не желаят да постъпват и мислят правилно. Трудно ги понасяме. Ключови думи са:”би трябвало” и “трябва”. Чувствате се принудени да действате по определен начин, но никога не си задавате въпроса дали наистина си струва.

9. Поставяне и премахване на етикети. “Депресията е нормалното ми състояние”, “Аз съм само един страхливец” . Да поставяме такива етикети на самите себе си е неразумно.

10. Олицетворяване и вина. Съществуват два модела. При първия се сравняваме с другите.”Той знае повече от мен”, но в повечето случаи сравнението е в наша полза. Някои обвиняват околните за неща, които са им се случили в живота. “Ако не беше майка му, бракът ни щеше да е много успешен”. Ако започнете да обръщате внимание на тези модели на мислене, които са вътре във вас, е настъпило времето да прибегнете към дневник, в който да описвате мислите си. Като мислите за чувствата си и чувствате мислите си, вие по-лесно ще поемете по пътя към душевното и емоционалното здраве и перманентното щастие.

снимка: Александър Ашминов
снимка: Александър Ашминов
Любопитно за него

След инцидент в планина в Малайзия и 10 дена път до болницата се налага да ампутират ръката му. Сърцето на Мел Гил спира за 19 минути. Той излиза от тялото си и го вижда отвън. Осъзнава неща, за които преди не е подозирал. В кратката си смърт се среща с невидими духовни водачи, които му дават информация за неписаните закони на Вселената. Оцелял по чудо, той се посвещава на разпространението на знанията за пътя към успеха, здравия дух и богатството. Разкрива ги в книгата си “Метатайната”- бестселър, по който има и филм - своеобразна реплика на феноменалните филм и книга “Тайната” на Ронда Бърн. Мел Гил е личен приятел и колега на повечето участници в култовия филм “The Secret”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X