Напишете дума/думи за търсене

Геновева от Arcobaleno: Моите бижута са за нежните, небрежните и смелите жени (+галерия)

Тя се казва Геновева, но може да я срещнете и като мама Геви. Идва от приказнокрасив край на България – Добрич, и е създателката на приказнокрасиви бижута с марка Arcobaleno. Ако надникнете във Facebook страницата й, ще чуете как сякаш разговаря с дантелите, шифона и цветята. Мама Геви се отнася към сътвореното от нея не като към вещ, не като към продукт. Нейните брошки, колиета, диадеми и венчета звучат като послания. Като възгласи на обичлива тишина.

Геновева, страхотен характер имат твоите бижута! Нежни и женствени, а в същото време носят дързост и своенравност. А ти дори не си учила в художествена специалност, нали?

- Неотдавна завърших „Връзки с обществеността” във ФЖМК на Софийски университет, последвано от магистратура по Рекламен мениджмънт. Колкото общо, толкова и различно с това, което правя за Arcobaleno. Предполагам много колеги по образование – PR-и, а и тези по душа, които са творци, ще се съгласят, че и за двете е нужно да притежаваш усет към детайла, който не може да бъде преподаден или научен. Така поне ми се струва. Винаги съм харесвала изкуството в най-различните му форми. Приятна симбиоза се получава между нас и това ме кара да се чувствам в унисон със самата себе си.

От кога се занимаваш с бижута?

- Официално, ако мога така да се изразя, се занимавам с бижута от по-малко от година, но реално правя неща за самата себе си още от гимназията, а може би и от преди това. Тръгнах постепенно, задоволявайки своя лична потребност. Впоследствие започнах да изработвам по нещичко за приятелки, после лентички за коса и диадемки за дъщеричката ми и така по естествен начин се стигна и до създаването на Arcobaleno.

Кога и защо създаде марката Arcobaleno?

- Аrcobaleno се получи някак неусетно, като естествено продължение и ново начало на това, което обичам да правя, хоби с ново измерение. Не кроя точни планове, а и за съжаление животът ме е научил, че със сигурност не се случа това, което сме запланували. Убедена съм, че не само лошите, но понякога точно най-хубавите неща се случват неочаквано. Просто трябва да им позволиш да се случат. Това е историята на Arcobaleno –

просто се случи,

без големи планове и очаквания.

Това, което лично мен ме учудва в момента, е, че ще ми се наложи да проверя във Фейсбук откога всъщност го има Arcobaleno. Намерено – 21.05.2016!

Какво означава Arcobaleno? 

- Arcobaleno означава „дъга“ на италиански. Харесва ми асоциацията с дъгата, защото в нея има нещо вълшебно и е неочаквана – никога не знаеш кога ще се появи, няма я в прогнозите за времето, а е толкова цветна и нежна. Причината името на марка да е на италиански е изконната ми любов към Италия. Още преди да я посетя, знаех, че я обичам и че ще бъде някак специална за мен. А и не ми допада звученето на самата дума „дъга” на български въпреки безспорната красота на езика ни.

Къде могат хората да намерят твоите "дъги"?

- Към момента мои неща могат да бъдат разгледани и поръчани чрез страничката ми във Фейсбук и на някои Хендмейд фестове, основно тези в НДК. Ще ми се да имам контакт с хората, които ги купуват. Нямам чисто комерсиални цели.

Разкажи за материалите, с които работиш, и защо точно тези материали те накараха да ги превърнеш в изкуство?

- За бижутата работя основно с платове, като всяка материя има различни възможности. Сред любимите ми са органза, сатен, воал и шифон, защото са нежни, изискани и съвместими с моите представи за крайния резултат. В допълнение обичам да използвам естествени камъни и перли, дантели и най-различни дрънкулки.

Има ли модни тенденции в бижутата?

- Напоследък ми харесва една малко несъвместима комбинация от нежни цветенца от плат и канапено въже, което е доста грубо. Крайният резултат обаче много ми допада. Като цяло мога да определя последните си неща като по-винтидж, но без да изневеряват на нежността и да късат връзката с естествената красота на природата.

Как си представяш жената, която носи твоите бижута? Как изглежда, обича ли живота, какво чувства днес и какво мечтае за утре?

- Жената, която носи моите бижута, носи пролет в душата си, усмихната, нежна, с непресторена женственост и премерена и закачлива доза небрежност. Със сигурност знам, че

бижутата ми

не са за всеки.

В моето съзнание дамите, които ги носят, са силни и смели, въпреки че залагат на нежността, защото само когато си достатъчно силен, си способен да подчертаваш и носиш нежността с увереност. Що се отнася до това дали обичат живота – това е задължително. Нима, който не го обича, купува или прави нещо за себе си?!

А ти какво мечтаеш за твоите бижута?

- Единственото нещо, което ми се иска, е да са разпознаваеми и да носят онова приятно усещане на нежност и радост, което носят на мен.

Всички твои творения са неимоверно нежни. Има ли сила в нежността? Изобщо с какво нежността те провокира да я подаваш на хората и да я слагаш в косите им, върху шията, на ревера?

- Има сила в нежността, това за мен е безспорно. Без да разпалвам някаква междуполова война и да изпадам в безсмислени спорове, за мен жените са по-силният пол и нежността е една от причините. Тя е природна даденост, често е определение за нашата женска половина от човечеството, от света дори, но пък, когато една дама може да я носи с гордост и увереност, нима това не я прави силна? Липсата на притеснение от нежността сама по себе си е сила.

Имаш ли история за подарък? Някой на някого искаше да подари бижу Arcobaleno и...

- История за подарък…може да се каже. На един от базарите в НДК – Код „Любов”, при мен се спря двойка младежи – момче и момиче. Момичето знаеше за Arcobaleno и целенасочено разглеждаше обеците. Обясни ми, че от страничката ми във Фейсбук е видяла снимка на клиентка с точно определени обеци и много й харесали. Нямах налични такива, бяха по поръчка, а и рядко повтарям модел. Приятелят й я разсея, след което ме помоли да направя същите обеци и за нея, но ги искаше за същия ден, a беше 18 часа. Aз се разбрах с девойката, че ще се чуем, след като фестът приключи, за да уточним поръчката. Не след дълго се върнаха отново и изненадата беше налице. Добре, че имах помощник да ме замества зад щанда! Екстремно се получи да шия цветенца и да сглобявам обеци, но пък си струваше!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X