Напишете дума/думи за търсене

Когато красотата е болезнена необходимост, се ражда това... (галерия)

Нейният почерк е толкова открояващ се, нейните бижута – толкова изящни и въздействащи, че няма жена, която да съм видяла да остане безразлична при вида им. Когато разбрах, че авторката на тези вълшебства се казва Ангелина, сякаш парченце се намести в пъзела.

Ангелина Цветкова
Ангелина Цветкова

Защото помня как, докато една нощ се разхождах по улица „Цар Асен“ в София, от малка галерия погледът ми беше повикан от невиждано красиво дантелено ангелче. Тогава не знаех, че това е любов от пръв поглед, която ще трае още дълго. Нито че един ден ще разговарям с неговата създателка. За мен е ангелска радост да ви представя Ангелина Цветкова и симфонията от нейните красоти.

Ангелина, разкажете повече за себе си - кога започнахте да творите, какво сте правила преди бижутата?

- Когато бях на 13 години, разбрах, че съществува училище, в което мога да науча различни техники, които впоследствие да ми помогнат в създаването на бижута. Така реших да кандидатствам „Художествена обработка на метали“ в СХУПИ (Художествено училище за приложни изкуства). Напливът по това време беше огромен, а бройката - 4 места от София. Аз имах много добра подготовка по рисуване и склуптура, благодарение на която оттогава съвсем целенасочено преследвах своята мечта. След завършване на Приложни изкуства през 1994 г. създадохме първото си ателие заедно с двама съученика. Там за първи път започнах да работя с благородни метали. А през 1995 г. ме приеха в Национална Художествена Академия специалност “ Метал“.

А помните ли първото си бижу?

- Първите бижута направих за моята дипломна защита в 12 клас. Те бяха от кована мед, с вградени стъкълца и посребрени - една много трудоемка техника, която за съжаление все по-малко се използва.

Имахте ли афинитет към аксесоари още като малка?

- Това, което си спомням от детството, е, че обожавах да ровя в малките кутийки със стари бижута на майка ми. В девети клас ни заведоха на практика в държавното предприятие „Ахат“ и там за първи път видях восъчен модел на пръстен, който трябваше да подготвя за леене.

Вашите бижута имат изразен почерк. Ако трябва да ги опиша с една дума, тя ще е „женственост“. А вие как бихте ги описала на незрящ човек, да речем?

- През 2010 година ме поканиха да направя самостоятелна изложба. Тогава за първи път показах бижута, направени от дантелени орнаменти. Идеята за ефирността и лекотата на тексила, пресъздадена в метал, ме беше обсебила. Исках бижутата да изглеждат малко аристократично, малко ретро, но и със съвременен дизайн. Озаглавих колекциятя „Ноктюрно в 925“, защото музиката беше тази, която ме вдъхновяваше да търся красотата и изяществото.

С колко сетива приемаме красотата на бижутата?

- За мен красотата е болезнена необходимост. Не бих могла да живея, без да я виждам, да я чувам и да я усещам с всички сетива. Когато работя, осъзнавам колко ми е била необходима при създаването на бижутата. А среброто е много силен проводник. Сигурна съм, че улавя всички мои трептения и после ги предава.

Да, тъкмо за значението на материалите исках да поговорим. С какви сте работила?

- През годините съм работила с различни материали: мед , месинг, стъкло, хартия , порцелан, текстил. Съвременният дизайн отвори широко врати за всички смели да експериментират. Но за мен среброто остава най-предпочитаният. Харесва ми, че носи в името си „благороден“.

„Диамантите са най-добрите приятели на жената“... как бихте перифразирала?

- „Бижутата са най-добрия приятел на жената“ – това е факт. Много проучвания са правени по този въпрос, бижутата са най-предпочитаният подарък!

Каква е жената, която харесва вашите творения?

- Чувствителна, стилна и одухотворена!

Имала ли сте трудност да се разделите с някое от тях?

- Да, особено с някои от „сингълите“ в колекциите. Бижута, които са обикаляли различни изложения, или са били част от големи изложбени проекти.

А история, която да ни разкажете, свързана с поръчка или покупка на ваши бижута?

- Миналата година купиха една моя любима брошка от серията „Ноктюрно в 925“. Много ми беше трудно да се разделя с нея. Но когато разбрах при кого отива, бях безкрайно щастлива. Брошката беше подарък за пианистка, една от най-добрите интерпретатори на Шопен.

Забелязах, че сред една от колекциите ви има много нежни и красиви ангели. В същото време всяка ваша колекция би могла да носи името „Ангелско“. Каква е ангелската връзка освен името ви?

- Последната ми серия е озаглавена „Ангел“ и е вдъхновена от митичния герой Ерос. Една от любимите ми истории е как Психея се влюбва в невидимия образ на Ерос и как успява да се пребори за любовта им от която се ражда Наслада. Така че тази колекция бижута е много „божествена“!

Към нея създадох и една серия малки ангели, които имат интересна история. Дълго време работих върху един отпечатък на бодил, който намерих в Триград, но не можех да измисля как точно да го превърна в бижу. И тогава се появи идеята за ангелите. Започнах да търся материали от различни места, искаше ми се да притежават силата на вотивите - малки сребърни фигурки, създавани по поръчка, за да помагат. Беше Архангелов ден и аз отидох в Криптата на "Александър Невски", за да разгледам иконите. Невероятно място! Когато се върнах в ателието, ангелите започнаха де се появяват един след друг – летящи, смирени, дръзки, майчински, женствени, мъжки и детски.

Може ли да четете душата на човек по аксесоарите, които той носи?

- Мисля, че има аксесоари, избрани с мисъл и такива, избрани със сърце или с душа. Бижутата, избрани с мисъл – това е стилът на всеки човек. Бижутата, избрани със сърцето - това са бижутата, подарени от любимия. Бижутата, избрани за душата - това са бижутата, които носят силата на вярата.

Въпрос на личен избор е външния вид на всеки един от нас. За мен обаче той е много важен - да можеш да съчетаваш добре дрехи, обувки и аксесоари като авторските бижута, си е направо омайващо като хубавия скъп парфюм.

Ако някой създаде енциклопедия на женската красота и трябва на корицата да присъства един-единствен аксесоар, вие какво бихте поставила?

- Погледнато през вековете, историята на бижутата е нещо много мащабно, неотстъпваща по нищо място на архитектурата или скулптурата. Бижутата само материализират женската красота! Тя е неповторима и с тях, и без тях!

А ако трябва да е снимка на ваше бижу, кое би било то?

- Много ми е трудно да избера едно нещо от всичко, което съм създала досега. Всяко мое бижу носи специфичен заряд, то е плод на душевното ми и емоционално състояние в определен момент. След години, когато поглеждам към някоя стара работа, аз си спомням точно това състояние на леко политане...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X