Напишете дума/думи за търсене

Фолиева киселина - какво трябва да знаем за нея?

Фолиевата киселина (или фолат) или витамин В9 е един от многото важни витамини. Фолиевата киселина е важна, защото играе роля в синтеза и ремонта на ДНК. Тя насърчава растежа на клетките и тъканите. Всъщност, тези ползи едва засягат повърхността на ползите на фолиевата киселина. Ето и някой от тях:

1. Поддържа нормалното развитие на плода
Фолиевата киселина играе важна роля при развитието на плода, а ползите за бременните жени и техните потомци не могат да бъдат подценявани. Дефицитът на фолиева киселина по време на ранна бременност може да доведе до дефекти на невралната тръба. Това е сериозен проблем, който може да доведе до прекъсване на бременността или бебето.

2. Насърчава жизнеспособността на сперматозоидите
Изследванията, изследващи ролята на фолиева киселина в сперматогенезата, го свързват със здравето и функцията на сперматозоидите. Доказано е, че мъжете с по-нисък прием на фолат имат сперматозоиди с неправилна хромозомна структура. Проведено е изследване, което потвърждава, че предишни безплодни пациенти, които приемали хранителна добавка, включваща фолиева киселина, са имали значително подобрение в подвижността на сперматозоидите и успешно са постигнали бременност с партньорите си.

3. Здраве на сърцето
Фолиевата киселина помага да се метаболизира хомоцистеинът в метионин, основна аминокиселина. Без подходящ фолат хомоцистеиновите нива се повишават. Хомоцистеинът е свързан с атеросклероза и сърдечносъдови проблеми. Доказателствата сочат, че фолиевата киселина подпомага разграждането на хомоцистеина.

4. Може да намали риска от инсулт
Не само хомоцистеинът е лош за сърцето, но може да доведе до по тежки последствия. Излишъкът от хомоцистеин е резултат от разпадане на метаболизма метионин-хомоцистеин. Това води до повишени шансове за увреждане на кръвоносните съдове и съсирване на кръвта. Въпреки че инсултът може да има много причини и никоя мярка не е пълна предпазна мярка, фолиевата киселина спомага за намаляване на риска.

5. Помага при следродилна депресия
Често следродилната депресия не може да бъде разрешена с фармацевтични продукти поради тревога за детето. Това е довело изследователите да търсят по-безопасни, естествени алтернативи. Фолатът, заедно с други витамини от вида B, е известен с това, че насърчава създаването и усвояването на невротрансмитери. Някои експериментални проучвания показват, че микронутриентите, включително фолиевата киселина, могат да подобрят симптомите и резултатите.

6. Намалява риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта
Проучване показва, че при хора приемащи терапия от витамини В9 и В12 риска за развитие на дегенерация на макулата, свързана с възрастта е по-малка.

www.phytopharma.eu;

"Фитофарма" ЕООД,

тел.: 06952 2292; 06952 2430

X