Напишете дума/думи за търсене

Ирма от Sentiments in the kitchen: Когато заровя ръце в брашното, забравям за проблемите (+рецепти)

Карамелено-орехова торта

необходими продукти:

(за форма с диаметър 22 см)

за блатовете:

10 яйца

щипка сол

200 г пудра захар

2 пликчета ванилена захар

кората на 1 лимон

150 г млени орехови ядки

150 г млени лешници

1/4 ч.ч. брашно (60 г)

за сиропа:

1/2 ч.ч. кристална захар

1/2 ч.ч. вода

50 мл тъмен ром

за крема:

500 г меко масло

160-200 г пудра захар (със 160 г вкусът на крема е по-лек)

кората на 1/2 лимон

1 пликче ванилена захар

1 пликче желатин

250 г квасена сметана

за карамеления сос:

1 ч.ч. кристална захар

1 с.л. вода

1 с.л. масло

200 мл млечна сметана (минимум 30% масленост)

начин на приготвяне:

на блатовете:

1 Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме белтъците със солта на твърд сняг. Жълтъците бием отделно със захарта и ванилията до пухкав крем.

2 Ароматизираме допълнително с лимоновата кора, добавяме двата вида млени ядки, разбъркваме добре и събираме с белтъците, които добавяме на няколко порции, като смесваме внимателно с кръгообразни движения отдолу нагоре. Накрая поръсваме с пресятото брашно и хомогенизираме тестото.

3 Разделяме на две части и насипваме на два пъти в намаслена и напудрена с брашно тортена форма с падащ борд и диаметър 22 см.

4 Печем в предварително загрята до 180° фурна за около 15-20 мин.

Изпечените блатове поставяме върху телена скара, докато напълно се охладят.

на крема7

5 Поставяме в купа всички продукти за крема без квасената сметана. Разбиваме с миксер продължително, до пухкав крем и докато не остане и една песъчинка от захарта.

6 Отделяме настрана половината от крема, който ще ползваме за измазване на тортата, а в останалия добавяме квасената сметана.

7 Размесваме и желираме с 1 пликче желатин, накиснат в 4 с.л. студена вода и след това разтопен на водна баня.

8 Докато кремът още не е стегнал, пристъпваме към сглобяване на тортата, като поставяме единия блат върху подноса, стягаме го с тортен пръстен и сиропираме с половината сироп. Отгоре насипваме крема и похлупваме с другия блат. Отново сиропираме и вкарваме в хладилник за час или във фризер за 15-20 мин.

9 След това освобождаваме тортата от пръстена и измазваме с предварително заделения маслен крем. Отново връщаме в хладилника.

на карамеления сос:

10 В тиган с двойно дъно изсипваме захарта наведнъж. В центъра ѝ наливаме лъжица вода и поставяме на тих огън да се разтопи. Не бъркаме!

Когато се разтопи и започне леко да бълбука, разбъркваме внимателно с дървена лъжица. Отвеждаме настрана, като не чакаме много да потъмнее – цветът ѝ трябва да е златистокафяв.

11 Добавяме маслото, наливаме внимателно сметаната, разбъркваме и връщаме за кратко отново на огъня, като постоянно бъркаме. Първоначално карамелът ще се пресече, но скоро ще се изглади и ще се уплътни. Веднага отвеждаме настрана и оставяме да се поохлади. Когато това стане, поливаме тортата отгоре с него или просто я напръскваме небрежно. Някоя орехова или лешникова ядка отгоре допълва идеално цялото това съвършенство.

Ябълкови бутер кошнички с чийзкрем

необходими продукти:

за кошничките:

1 пакет бутер тесто от 450 г

малко брашно за разточването му

1 яйце

3 с.л. тръстикова захар за поръсване

1 с.л. меко масло за намазване на формичките

за крема:

250 м прясно мляко

150 г захар

1 яйце

40 г (4 равни с.л.) брашно

1 пликче ванилена захар

1 с.л. масло

1 пакетче от 125 г сирене крема

Отделно:

6 пълни с.л. смлени орехи + 1 равна к.л. канела + 1 с.л. захар

2 ябълки, нарязани на средно тънки лунички

2 с.л. пудра захар + 1 пликче ванилена захар за поръсване

начин на приготвяне:

на крема:

1 Сваряваме млякото в подходящ съд с половината захар.

2 В малка касеролка разбиваме яйцето с останалата захар, след което добавяме брашното, разбъркваме добре, докато всичко стане на гладка каша, и наливаме на тънка струя горещото мляко.

3 Поставяме касеролката на среден огън и при постоянно бъркане довеждаме до кипене. Бъркаме, докато се сгъсти, изключваме котлона и отвеждаме настрана крема.

4 Добавяме му маслото и ванилията, разбъркваме и покриваме със стреч фолио, за да не се образува по повърхността му коричка.

5 Оставяме настрана до пълно охлаждане, след което му добавяме сиренето крема и с миксер хомогенизираме до гладка и еднородна смес.

на кошничките:

6 Намасляваме обилно 6 индивидуални формички за мъфини (или за крем карамел). В тях поставяме квадрати от хартия за печене, изрязани с подходящи размери, така че да излизат извън формичките.

7 Поръсваме плота с брашно и върху него разточваме бутер тестото на лист с размери 30 х 40 см и дебелина 4-5 мм. Нарязваме го на 12 квадрата с размери 10 х 10 см. Поставяме по две квадратчета едно върху друго, като разминаваме ъглите им, така че да се получи звезда с осем върха.

8 Звездите поставяме в подготвените формички и леко притискаме, за да оформим кошнички, на дъното на които насипваме по 1 с.л. от смлените канелени орехи. Отгоре пълним до 2/3 от обема им с крем.

9 Намазваме стърчащите върхове на кошничките с разбито яйце, върху крема набождаме по няколко резена от ябълките и всичко поръсваме обилно с тръстикова захар.

10 Печем в предварително загрята до 200° фурна 30 мин (+/- 5 мин) или до златна коричка.

11 Изваждаме ги и когато се охладят, ги поръсваме с ароматизираната с ванилия пудра захар.

По желание при сервиране поливаме с ванилов сос.

Посетете блога на Ирма за още великолепни идеи на адрес: http://sentimentsinthekitchen.blogspot.bg.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X