Напишете дума/думи за търсене

Ирма от Sentiments in the kitchen: Когато заровя ръце в брашното, забравям за проблемите (+рецепти)

Кои принципи на здравословното готвене и хранене спазвате неизменно?

Старая се да готвя разнообразно, на бавен огън и в безвредни съдове - предимно от глина, чугун, керамика, инокс. Наблягам на сурови плодове и зеленчуци, много салати. Продължавам да си приготвям домашни консерви, туршии, конфитюри и мармалади, нектари по бабините рецепти, задължително редувам сухи с по-течни гозби, пържено с варено, задушено. Не се лишаваме от нищо, което харесваме, но внимавам с честотата на прием на пържено и сладко. Маргарин е мръсна дума, ползвам само масло, зехтин, олио и понякога свинска мас. Хлябът ни по-често е домашен. Меся си го сама, от хлебопекарна все още нямам нужда. Не пием газирани напитки и не купуваме безалкохолни, но без мляко и млечни не можем, те са нашето прегрешение. Без месо можем да издържим и десет дни, но без мляко и сирене – не. Киселото мляко си квася от над 25 години. Сирене и кашкавал се старая да си приготвям от домашно мляко, когато мога. Колбаси също. Да, купуваме и от магазина, но само от доказани производители, предлагащи добро качество. С рибата се затруднявам, че днес къде има чиста не знам, но си намираме колая. И не оставам никога без големи гердани с нанизан чесън и люти чушлета.

Как се раждат рецептите ви?

Някои ги знам от мама и баба. Други съм научила от приятели, от кулинарни програми, от други блогъри. Чета много кулинарна литература. Имам си „кулинарна библия“, наследство от баба – една много стара унгарска книга с рецепти от 1864 г. С годините опитът си казва тежката дума и днес лесно скалъпвам рецепти сама, чийто резултат да се харесва от всички. Ето днес в магазина усетих аромата на едни разкошни ягоди и съзнанието ми веднага визуализира десерта. Две кутийки маскарпоне, връзка мента и един бял шоколад допълниха рецептата. Но ще го приготвя в почивните дни, а дотогава нищо чудно още нещо да добавя към основната идея.

Имате специална рубрика за „Простите неща“ - например каша, качамак с пръжки и т.н. Идват ли на мода отново простите неща, след като опитахме почти всичко?

Май скоро не съм попълвала с нова рецепта рубриката, трябва да поправя това, но все не стига времето за всичко. Независимо дали става дума за храна или друго, простите неща никога не са излизали от мода, ако може да се каже така. Те си съществуват в нашето ежедневие, но остават в сянка, за тях като че ли не се говори. Новите храни, които ни заляха отвсякъде, са поднесени по-атрактивно и се рекламират добре. А и нали трябва да сме модерни, да вървим в крак с времето, да опитаме всичко, докато можем – екзотична кухня, фюжън, гурме... Но и днешните младежи, поглъщащи по пет бургера дневно, знаят циганската баница, с която ние сме израсли, и все по-често узнавам с удивление и радост, че си я хапват от време на време, и то с апетит.

Наскоро едно младо момиче много се зарадва на идеята, която ѝ подхвърлих, да обогати тестото си за соленките освен с другите редовни добавки като сирене, кашкавал, колбас, с лук и пръжки. Изненада ме възторгът ѝ и бързата реализация на рецептата, защото пръжките все още карат много хора, особено млади, да бърчат нос. Да не говорим, че някои от тях дори не знаят какво е това.

През последните една-две години се появяват кафенета и заведения за бързо хранене, които предлагат на клиентите си домашни печива с не дотам префектна като от конвейер или излязла под ръцете на майстор сладкар форма, но приготвени с истински продукти и ухаещи на домашна фурна. Фермерските пазари все по-често се пълнят с простите храни от село, сякаш по рецептата на нашата баба. Има надежда.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X