Напишете дума/думи за търсене

Как да съхраняваме хранителните продукти през горещините

За да се съхранят хранителните продукти през летните горещини, трябва да се отстранят причините, които биха допринесли за тяхното разваляне: влагата, въздухът и преди всичко топлината. Хладилникът, разбира се, запазва най-добре продуктите, но понякога дори в него те се развалят, защото в жегите и ако често го отваряме, хладилникът не може да поддържа много ниски градуси. Затова е добре да се подсигурим. Освен това през лятото всички пътуваме, вече много хора предпочитат почивка на палатка или каравана, или пък в селска къща, където може и да няма силен хладилник. Затова ви даваме няколко ценни съвета за това как по-добре да съхраните храната през лятото.

Когато купите месо, го потопете за няколко минути във вряща и подсолена вода. Ако месото е по-жилаво или старо, времето за престой във врящата вода е 3 минути, а за другите минута е достатъчна.

Друг начин за запазване на месото е да престои увито в кърпа, която е силно напоена с оцет. Разбира се, преди да го сготвите, трябва да отмиете добре оцета. По подобен начин може да се действа с лимон. Натъркайте месото хубаво с лимон и то ще се запази прясно, а ароматът ще гони мухите.

Ако имате твърдо говеждо месо, натрийте го хубаво с горчица на прах. Увийте го и го оставете така една нощ. Преди да го сготвите, го измийте хубаво. Ще останете приятно изненадани колко бързо ще стане готово и колко по-крехко ще бъде.

Ще готвите дроб, но не веднага. Намажете го с олио и така може да го съхраните дори извън хладилник.

Ако все пак месото е започнало да се разваля, сложете на дъното на съда, в който ще го приготвяте, дървено въгленче с големината на яйце. Нарежете месото на парчета, измийте го добре, изцедете и сложете в тенджерата с въгленчето, залейте със студена вода и оставете да престои няколко часа. След това извадете въглена и пригответе месото си.

Мъжът ви е наловил повечко риба и няма да я ползвате веднага. Разбира се, може да я замразите, но ако сте някъде край река или язовир, това не е опция. Затова я оставете на огъня да поври една минута, след което я дръжте на възможно най-хладното място. Така тя издържа до 10 дена, само че на 5-ия трябва да смените водата и отново да я минете през огъня.

За да запазите пресните яйца, намажете ги с мас, за да запушите порите им, завийте ги в хартия и ги оставете на проветриво място. Друг вариант е да ги потопите за кратко във вряща вода, след това да ги извадите и веднага да ги потопите в студена вода. След като яйцата изсъхнат, ги подредете в сух съд и ги дръжте на проветриво място, като ги обръщате от време на време.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X