Напишете дума/думи за търсене

Хитрини от XIX век, които вършат работа и днес в домакинството

Днес интернет прелива от полезни съвети за справяне с различни ситуации от ежедневието, включително с битови проблеми. Всъщност книги с подобни хитрини винаги са съществували, а практиката доказва, че много от тях още са актуални. Припомняме ви някои, на които хората са разчитали в края на XIX век.

Големи обувки

Залепването на парче велур или кадифе от вътрешната страна откъм петата помага за това обувките да не хлопат.

Времето

През XIX век хората не са разчитали на синоптичните прогнози. Но са знаели друго – ако сутрин на излизане облаците в далечината се увеличават, е много вероятно по-късно времето да се развали. Ако намаляват, значи денят ще е чудесен и подходящ за разходки. Затова поглеждайте!

Капакът на тенджерата

За да го задържат леко открехнат по време на готвене, жените са използвали дървена щипка за дрехи. Просто са я защипвали за ръба на тенджерата, а после са фиксирали капака.

Изпотени очила

За да избегнат досадния проблем, хората са натърквали леко стъклата със сапун, а после са ги лъскали с мека кърпа.

Мравки и хлебарки

При проблеми с тях може да използвате изпробван метод – насипетен местата, на които се появяват, с прах боракс и скоро ще се отървете от натрапниците.

Мек хляб

Нарязването на тънки филийки на мек хляб не е лесно. Но преди повече от век са открили начин. Нагрявали са ножа на парата от кипяща вода, след това с го подсушавали и веднага са режели.

Спукано яйце

Ако яйцето се спука по време на варене най-сигурният начин да се предотврати изтичането му във водата, е да добавите в нея оцет.

Стъкла

Ако стъклен предмет падне и се счупи, по-сигурно е, че ще съберете и последните малки стъкълца, ако използвате влажен парцал. После го изхвърлете.

Чаши

Често съхраняваме една в друга празните стъклени чаши. Но понякога те така се слепват, че не можем да ги разделим. Ще стане лесно, ако напълните горната със студена вода, а долната потопите в съд с топла вода.

Картофи

За да не се разпадат картофите, докато се варят, добавяйте отвреме навреме по малко захар. Когато са готови, изсипете водата и върнете съда захлупен на котлона за малко, за да може картофите да се изсушат.

Обувки

През зимата обувките често се замърсяват и в бяло. Това е заради смесите със сол, които се хвърлят по тротоарите. За да ги почистите, натъркайте мястото с разтвор от сода и топло мляко. После продължете с традиционния начин на чистене.

Часовник-компас

В екстремни условия часовникът с циферблат може да се превърне в компас. За целта сложете часовника така, че малката стрелка да сочи към слънцето. Ако имате подръка стръкче трева сложете го върху целия циферблат, като внимавате да минава по средата между вече фиксираната позиция на малката стрелка и цифрата 12. Може и да пуснете мислена линия, няма значение. Важното е, че именно позицията между малката стрелба и числото 12 сочи юг, а съответно срещуположния край - север.

Цветя

Леко повехналите цветя ще съживите, като потопите краищата на стеблата в топла вода. Изчакайте я да изстине, изрежете частта, която е била потопена, а после сложете цветята във ваза с прясна студена вода. Това ще ги съхрани свежи за още няколко дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X