Напишете дума/думи за търсене

Хитрини от XIX век, които вършат работа и днес в домакинството

Днес интернет прелива от полезни съвети за справяне с различни ситуации от ежедневието, включително с битови проблеми. Всъщност книги с подобни хитрини винаги са съществували, а практиката доказва, че много от тях още са актуални. Припомняме ви някои, на които хората са разчитали в края на XIX век.

Големи обувки

Залепването на парче велур или кадифе от вътрешната страна откъм петата помага за това обувките да не хлопат.

Времето

През XIX век хората не са разчитали на синоптичните прогнози. Но са знаели друго – ако сутрин на излизане облаците в далечината се увеличават, е много вероятно по-късно времето да се развали. Ако намаляват, значи денят ще е чудесен и подходящ за разходки. Затова поглеждайте!

Капакът на тенджерата

За да го задържат леко открехнат по време на готвене, жените са използвали дървена щипка за дрехи. Просто са я защипвали за ръба на тенджерата, а после са фиксирали капака.

Изпотени очила

За да избегнат досадния проблем, хората са натърквали леко стъклата със сапун, а после са ги лъскали с мека кърпа.

Мравки и хлебарки

При проблеми с тях може да използвате изпробван метод – насипетен местата, на които се появяват, с прах боракс и скоро ще се отървете от натрапниците.

Мек хляб

Нарязването на тънки филийки на мек хляб не е лесно. Но преди повече от век са открили начин. Нагрявали са ножа на парата от кипяща вода, след това с го подсушавали и веднага са режели.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X