Напишете дума/думи за търсене

Таня от "Вкусното ми хоби със страст и любов": Препеченото кокосово масло е пристрастяващо (+рецепти)

Чурос (Churros)

Това е традиционен пържен десерт от испанската кухня. Прилича на тулумбички и се приготвя по идентичен начин, но тестото не се напоява със сладък сироп.

Необходими продукти за тестото:

2 ч.ч. вода (около 480-500 милилитра)

110 г масло

2 ч.ч. обикновено брашно

1/3 ч.л. сол

2 ч.л. кафява захар

1 ч.л. ванилов екстракт

2 големи яйца или 3 по-малки

За овалване:

? ч.ч. фина захар

? ч.л. канела

За шоколадовия сос:

100 г тъмен шоколад

250 мл млечна сметана 30% масленост

1 с.л. ситно настъргана портокалова кора

Допълнително:

500 мл слънчогледово олио за пържене

дълбок тиган с диаметър 15-17 сантиметра

голям найлонов сладкарски пош

звездовиден накрайник

Начин на приготвяне:

1 На средна температура в малка тенджерка се поставят водата, маслото, солта и захарта. Разбъркват се, докато маслото се стопи и сместа заври леко. Прибавя се ваниловия екстракт.

2 Наведнъж се изсипва брашното и се разбърква енергично. Тестото се вари и се бърка около 3-4 минути в тенжерката на ниска температура.

3 Готовото тесто се маха от котлона, премества се в порцеланова купа и се оставя да се поохлади за 8-10 минути.

4 След това се прибавят яйцата едно по едно, като след всяко се разбърква енергично с дървена лъжица, докато се поеме напълно от тестото.

5 Растителната мазнина се загрява в тигана до 180-200?С.

6 Готовото тесто се поставя в поша. Оформят се дълги ленти от тестото, като се отрязват с ножица до размера, който предпочитаме директно в загрятата мазнина. Пържат се до златисто-кафяво.

7 Готовите чуроси се поставят върху чиния постлана с кухненска хартия. След това се овалват в смесените захар с канела.

8 Шоколадовият сос се приготвя, като се загрее сметаната до кипване и се изсипе върху начупения шоколад. Разбърква се до гладка консистенция и се прибавят портокаловите корички.

Кокосови бонбони

Необходими продукти:

125 г бял шоколад

? ч.ч. кокосов крем или кокосово масло

? ч.ч. препечено кокосово масло

1 ч.л. кокосов ром

6 с.л. неподсладени кокосови стърготини

1 шепа печени бадеми

1 чаша препечени кокосови люспи за овалване на бонбоните

За препеченото кокосово масло:

2 чаши кокосови люспи от пресен кокос

Приготвяне:

За да направите препеченото кокосово масло:

Поставете 2 чаши кокосови люспи във фурна загрята на 180?С за около 10-15 минути. Проверявайте на всеки 5 минути и разбърквайте няколко пъти - може лесно да изгорят.

Поставете препечените кокосови люспи в блендер и ги смелете за 5-7 минути, докато започне да се освобождава маслото от тях и сместа стане с пясъчна консистенция. Първо ще бъде течна, но впоследствие ще се втвърди. Съхранявайте кокосовия крем в бурканче (не е необходимо да стои в хладилник). Маслото е чудесно намазано на препечена филийка или прибавено към овесена закуска, също така е страхотно за глазури, както и за други приложения.

За да направите бонбоните:

1 Разтопете белия шоколад на водна пара. Прибавете към него кокосовото масло и кокосовия крем и внимателно загрейте на водна пара, ако все още има твърди парчета от крема или маслото. След това добавете 6 супени лъжици неподсладени кокосови стърготини. Разбъркайте добре.

2 Поставете сместа в хладилника, докато сместа стегне, и е за удобно за оформяне на бонбони.

3 Вземете една супена лъжица от сместа, поставете цял бадем вътре и оформете с длани кръгъл бонбон.

4 Оваляйте всеки бонбон в препечените кокосови стърготини, така че да се покрие равномерно.

Потърсете ежедневното си кулинарно вдъхновение в блога на Таня Донева „Вкусното ми хоби със страст и любов“ на адрес www.tanya-www.blogspot.bg.

за още практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене, интервюта с любими кулинарни блогъри, вкусни предложения харесайте фейсбук страницата ни "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X