Напишете дума/думи за търсене

д-р Атанас Михайлов: В четвъртата си фаза стресът отключва болести

Пряка връзка със стреса имат неврозите и депресиите

Неврозите са психогенни, обратими разстройства със затегнат ход и са свързани с астенични прояви – лесна умора, бързо настъпващо изтощение и т.н. (синдромът на хроничната умора е такава типична изява), натрапливости като например за липса на късмет, на способности и т.н. и истерични прояви. В такива случаи от личния лекар може да се чуе: „Имате невроза. Не сте за мен. Оправяйте си нервите.“ Всъщност той може и има право да предложи нещо и за нервите, но предпочита да не го прави. А и до ден днешен няма единно становище за определението на неврозите и за класификацията им. Описаните прояви са пряко свързани със стрес – външни и вътрешни конфликти, продължително пренапрежение в емоционалната и в интелектуалната сфера на психиката.

Що се отнася до депресията, когато се има предвид психично разстройство, най-лесно можем да си я представим, като се върнем към стария термин меланхолия – липса на радост, тъга, потиснатост, но може да има и друга форма като например ларвирана депресия. Пациентът си мисли, че страда от тежка болест, въпреки че обективните изследвания свидетелстват за физическо здраве.

Стресът невинаги изглежда тежък, но трябва винаги да го имаме предвид и е важно да разпознаем признаците на стресово натоварване. Отбелязвам най-честите признаци и симптоми на прекомерно стресово обременяване:

Физически

Болка. Много често е главоболието, но никак не са редки и други локализации като болки в гърба, мускулни болки и др., гадене, световъртежи, болки в гърдите при нормална електрокардиограма, ускорен пулс, чести банални простудни и други инфекции, лесно настъпваща умора, намалено либидо. Болките в гърба могат да бъдат ранен симптом на депресия.

Психически

Проблеми с паметта, трудна концентрация, възприятия с отрицателен знак, тревожност, постоянно безпокойство (за провал, беда, заболяване).

Емоционални

Променливо настроение, раздразнителност, избухливост, състояние на възбуда, неспособност за отпускане, усещане за самота и изолация (напр. никой не иска да си играе с мен), депресия или усещане за нещастие (защо все на мен се случва?).

Поведенчески

Недояждане, преяждане, недоспиване или спане до късно, самоизолация, зависимост от алкохол, прекаляване с тютюнопушенето, обездвижване, преднамерено нездравословно хранене.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X