Напишете дума/думи за търсене

Невероятна любовна история от Китай разплака целия свят

Това е историята на един мъж и една по-възрастна от него жена, които избягали, за да живеят заедно в мир и да се обичат за повече от половин век. Историята е разказана от Еми Манолова пред нашите приятели от "Спиралата".

70-годишният китаец, който направил 6000 стъпала в планината за своята 80-годишна съпруга, почина в пещерата, която беше дом за тази двойка над 50 години.

Преди 50 години Liu Guojiang - 19-годишно момче, се влюбил в 29-годишната овдовяла майка Xu Chaoqin...

Както в историята за Ромео и Жулиета на Шекспир, приятелите и родителите им осъдили връзката им поради възрастовата разлика и поради факта, че Xu вече имала деца. За да избегнат клюките и презрението на хората, те решили да избягат и заживели в една пещера в Jiangjiny.

В началото животът им бил труден, защото нямали нищо - нито електричество, нито храна. Трябвало да ядат треви и корени, които намирали в планината, а Liu направил газена лампа, с която си светели.

Xu често го питала: „Не съжаляваш ли?”. Liu винаги отговарял: "Докато сме трудолюбиви, животът ни ще бъде чудесен”.

През втората година от живота им в планината Liu започнал и продължил да прави на ръка стъпала, за да може съпругата му да слиза по-лесно от планината.

Половин век по-късно, през 2001-ва, група любители на приключенията се разхождали в гората и с изненада открили възрастната двойка и тези 6000 направени на ръка стъпала.

Liu MingSheng, едно от седемте им деца, казва: „Моите родители се обичаха толкова много, че живееха в уединение над 50 години и никога не са се разделяли нито за ден. Той направи тези стъпала на ръка в течение на годините за удобство на майка ми, макар че тя не слизаше толкова често от планината”.

Двойката живяла съвместно над 50 години. Един ден Liu, който бил на 72 години, се върнал от ежедневната си работа във фермата и припаднал. Xu останала до своя съпруг и се молила, докато той издъхнал в ръцете й. Той толкова много я обичал, че никой не могъл да разхлаби прегръдката, с която ръцете му били обгърнали съпругата му, след като починал.

„Ти ми обеща, че ще се грижиш за мен, че винаги ще си с мен до последния ми ден, а сега ме остави - как да живея без теб?!”

Xu дни наред кротко повтаряла тези думи и докосвала черния ковчег на съпруга си, докато сълзите се стичали по лицето й.

През 2006-а тяхната история станала една от десетте най-известни любовни истории в Китай. Местното правителство решило да запази стълбата на любовта и мястото, където са живели, като музей, за да може тази любовна история да остане жива завинаги.

Може да откриете още интересни истории и полезни материали във Виртуална духовна библиотека "Спиралата".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X