Напишете дума/думи за търсене

Хилда Казасян: Мил господин поиска да пея на купона за развода му

снимка Андрей Рашев

- Г-жо Казасян, преди около десетина дни беше първият концерт от националното ви турне “С усмивка за Ела Фицджералд”. На сцената представихте и новия си албум, който е посветен на джаз певицата. Как реагира публиката?

- Беше невероятна радост и за нас, и за публиката. Имахме 5 биса, не ни пуснаха да слезем от сцената. Почти направихме двоен концерт. (Смее се.)

Наистина беше музикален празник и много се надявам останалите концерти, които продължават от 12 до 19 май в Пловдив, Варна, Стара Загора, Добрич и Русе, да предизвикат същия ефект.

След изпълнението ни няколко души от публиката, които въобще не се познаваха, ни казаха едно и също: “Знаете ли, че свирите страхотно и програмата ви е убийствена, но тази обич, която се излива от сцената, е наистина рядко срещана!”

Не е важен само талантът, по-важно е да се чувстваш щастлив с хората, с които пресъздаваш каквато и да е музика на сцената. Тогава се получава тази незаменима магия.

- Албумът се казва Homage to Ella Fitzerald. Защо избрахте заглавието му да бъде на английски език?

- Името го избра един от музикантите, с които работя - Христо Йоцов, защото

имаме предложения от чужбина за албума и трябваше да бъде на английски език

Исках обаче да има нещо на български, затова и кръстих турнето “С усмивка за Ела Фицджералд”.

Всъщност и за секунда не ни е минавало през ума да имитираме джаз певицата. Просто това е нашата почит и обич към нея. Най-естественото нещо, което почувствах, е една топла истинска усмивка, изпълнена с любов към този огромен музикант, каквато е тя.

- Бихте ли разказали повече за предложенията към албума от чужбина?

- Засега не мога. Ще оставя това, живот и здраве, за октомври и ноември, когато ни чака едно много голямо турне, което ще бъде в Канада и Щатите.

- Как подбрахте кои песни на Ела Фицджералд да включите в албума?

- Албумът съдържа 12 песни, като избрах едни от най-популярните теми, които е изпълнявала, въпреки че те са буквално стотици хиляди.

Просто се спрях на тези, които ми носят най-голяма радост и които си представях, че през моя глас биха звучали симпатично. Подборът беше много труден. Така или иначе, нямах и много време да избирам. Трябваше да подготвим програмата за пет дни, ако щете, вярвайте!

Мирослава Кацарова, която прави един от най-добрите джаз фестивали в България, ни покани да направим трибют към Ела Фицджералд и всъщност всичко стана в последния момент. На първо място, много исках да подбера песни, които никога досега не съм пяла. Другият ми основен критерий беше песните да ми носят радост.

- А как така трибютът към Ела Фицджералд се превърна в албум и национално турне?

- Това, което направи най-ценно цялата ни програма на джаз фестивала, и заради което решихме да я превърнем в албум и да направим националното турне, е, че Христо Йоцов, с когото работя, откакто съм на сцената, и Живко Петров - тези изумителни музиканти - направиха напълно различни аранжименти от всичко което съм чувала досега, като имате предвид, че песните на Ела Фицджералд са свирени и пети милиони пъти по света.

Да ги накараш да звучат различно, ми се струваше направо невъзможно. Те обаче успяха да го направят

- Казахте, че песните в албума са 12. Има ли обаче някоя от тях, която за вас е по-специална от останалите?

- Може би песента на Ела Фицджералд Аir Мail Special. Тя е много трудна за изпълняване, а беше едно от първите неща, които бях научила като доста малка, представа си нямам как, и си пеех често в банята. Сега съм много щастлива, че имам повод да я изпълня пред публика, защото тя е вокално предизвикателство за всеки изпълнител. Истински съм доволна от крайния резултат. Иначе Христо и Живко направиха така аранжиментите, че всеки един ме караше да се чувствам изключително комфортно и да бъда напълно откровена. Може би това е причината този да е албумът, в който аз съм най-много аз. (Смее се.)

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X