Напишете дума/думи за търсене

Това се случва с тялото, ако намалим консумацията на сол

Менюто с максимални ниско (или близо до нормалното) съдържание на сол ще спаси органите ви от тежки заболявания и продължително лечение.

Най-лесният начин да контролирате нивото на сол в храната си е възможно най-често да готвите вкъщи - така ще можете да я пробвате, да експериментирате с различни подправки, които също като солта - но без вредните й странични ефекти - придават уникален и наситен вкус на ястията. По този начин менюто ви ще стане по-балансирано, хранителните ви навици ще се променят в положителна посока. А за това без съмнение ще са благодарни не само тялото, но и умът ви. Имайте предвид, че всяка крайност е вредна - солта в умерени количества е не само необходима, но и полезна. Затова не я изключвайте напълно от менюто си, а следете колко натриев хлорид приемате от готовите продукти - така ще можете да контролирате количеството и да спазвате безвредните и здравословни нива. Ще останете учудени колко бързо ще се променят навиците и общото ви здравословно състояние с намаляването на солта.

Диетолозите обясняват, че зависимостта от сол (както и от захар) е навик - ако положите малко усилия, за да го промените, много скоро ще откриете, че храната е по-вкусна, когато е по-малко солена. За да не прекалявате със солените продукти, включете в менюто си храни, богати на калий, и пийте много вода.

Признаци, че прекалявате със солта

Постоянни сте жадни. Причината е, че заедно със солта, в тялото навлиза натрий - а именно това вещество отговаря за регулацията на водния баланс. Когато има много натрий, се появява силна жажда. Затова след консумация на солена храна, сме жадни.

Редовно страдате от главоболие. Честото главоболие може да е причинено от атмосферното налягане, да е мигрена или просто следствие от прекаляването със солени храни. Излишъкът на натрий разширява кръвоносните съдове на главния мозък. Опитайте да намалите солта и наблюдавайте дали главоболието ще изчезне.

Променен вкус на храната. Солта има наркотичен ефект - прави вкусът на храната по-богат и интересен. Ако храната ви се струва все по-вкусна и по-вкусна и ви се иска да ядете все повече и повече - може би става дума за зависимост.

за още ценни практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения и иинтервюта с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X