Напишете дума/думи за търсене

Това се случва с тялото, ако намалим консумацията на сол

В съвременния свят всички консумираме твърде много сол - дори и хората, които се опитват да се хранят здравословно. Причината е, че натриевият хлорид се съдържа в почти всички продукти. Излишъкът от сол води до проблеми със стомаха и отоци, повишава риска от заболявания на бъбреците и сърдечносъдови болести. Предлагаме ви кратък списък на положителните промени, които ще настъпят в тялото ви, ако съкратите количеството на солените ястия в менюто си.

Няма да се събуждате с отекло лице

Един от най-неприятните странични ефекти на превишаването на дневната доза сол са отоците, които възникват заради задържането на вода в тялото. Водата може да се натрупа във всички тъкани, поради което на сутринта да се събудите с отекли крака, ръце и, най-неприятното, лице.

Най-лесният начин да избегнете този проблем е да не хапвате солени храни на вечеря. Ако това не помогне, намалете количеството на солта във всекидневното си меню.

Средната дневна норма сол за възрастния човек не превишава 15 г. В това количество влиза и солта, съдържаща се в продуктите и подправките, които добавяме към ястията.

Ще защитите сърдечносъдовата система от повишено натоварване

Намаляването на количеството на солените ястия е полезно преди всичко за хората, подложени на риск от развитие на сърдечносъдови заболявания или страдащи от хронични болести на сърдечносъдовата система. Причината е, че излишъкът от натрий в организма спомага за натрупване и задържане на излишни течности, което е една от причините за повишено кръвно налягане и ускоряване на сърцебиенето. Признак за консумация на твърде много сол може да е повишеното кръвно налягане. Проблемът е, че това явление на практика протича без симптоми, но може да доведе до внезапен инфаркт. Затова е важно да обърнете внимание на нивото на кръвното си налягане - ако е високо, възможно е това да е резултат от многогодишния ви навик да добавяте допълнително сол към и без това солената храна.

Ще отслабнете

Ако имате навик често да хапвате преработени храни и fast food, можете да сте сто процента сигурни, че солта в тялото ви е много над нормата. В тези продукти производителите слагат много сол, ароматизатори и други добавки, които подсилват вкуса и създават привикване - с други думи, принуждават ни да търсим техните храни отново и отново. Ако изключите от менюто си пресолените продукти и полуфабрикатите, не само ще спрете да злоупотребявате със сол, но и ще отслабнете. Лидери по съдържание на сол са пушените меса и колбасите, солената риба, някои сирена, консервираните маслини, туршиите, повечето готови сосове.

Здрави стомах и бъбреци

Днес голяма част от хората страдат от проблеми със стомаха - това е свързано с факта, че вкусовите ни навици с времето са се променили, а излишъкът от сол в организма (която получаваме в извънредно големи количества) повишава съдържанието на солна киселина в стомаха. Резултатът от подобна „диета” е развитие на гастрит или хронично възпаление на лигавицата на стомаха. Последствията от прекаляването със солени храни не се изчерпват с това - страдат също и бъбреците, които трудно се справят с огромния излишък от натрий.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X