Напишете дума/думи за търсене

Храни, които са вредни за сърцето

Когато става въпрос за здравето на сърцето, всички сме наясно, че здравословното хранене е добро начало, но може да бъде по-сложно, отколкото си мислите. Много храни, дори и полезни за вас, всъщност може да причинят много щети на сърцето. Избягвайте тези продукти, ако искате да не блокирате артериите си.

Червено месо

Проучване твърди, че хората, които ежедневно консумират червено месо, имат високи нива на триметиламин N-оксид - химично вещество, свързано със сърдечни заболявания. Други изследователи установиха връзка между редовното ядене на червено месо и риска от сърдечен удар или инсулт.

Консервирани зеленчуци и супи

Консервираните зеленчуци и консервираните супи може да са удобни за бърза вечеря, но често съдържат прекалено много сол, особено са в сос или в бульон. Твърде многото сол увеличава кръвното налягане, което намалява количеството кислород, отиващо в сърцето, а това може да доведе до инфаркт. Много от консервантите, използвани в тези консерви, може да бъдат вредни. А една от най-популярните - мононатриевия глутамат, е свързана със сърцебиене.

Замразени ястия

Замразените ястия са евтини и често с ниско съдържание на калории. Въпреки това в много от тях има високи нива на натрий, често се използват ароматизатори на храни, както и консерванти.

Мезета

Сушените меса са овкусени с повече сол и съдържат прекалено много наситени мазнини, които повишат нивата на холестерол, който в излишък може да причини мастни отлагания в кръвоносните съдове и да повиши риска за сърдечно заболяване.

Сметана за кафе

Тя често съдържа частично хидрогенирани масла, общ източник на трансмазнини, които може да повишат нивата на холестерола. Ако не харесвате кафето си чисто, млякото е по-здравословен вариант от сметаната. Добавянето на ядково мляко обикновено е добра алтернатива на сметана за кафе.

Печени изделия

Десертите трябва да се ползват умерено, но печените изделия може да бъдат особено обезпокоителни поради трансмазнините. Има положителна корелация между сърдечно заболяване и трансмастните киселини. Много печени изделия са овкусени със захар, която може да навреди на сърцето, ако се яде в излишък. Захарта в храната може също да съдържа глюкоза 6-фосфат, който може да понижи сърдечните функции до състояние на сърдечна недостатъчност.

Сладолед

Сладоледът често съдържа високи нива на холестерол. Половин кофичка ванилов сладолед съдържа над 4 г наситени мазнини. Това е повече от една четвърт от това, което възрастните трябва да приемат за един ден, а в по-богатите аромати може да имат още повече мазнини.

Пържени храни

Те са вредни за здравето, защото процесът на пържене създава трансмазнини. А в 110 г порция пържено пиле може да има толкова холестерол, колкото 11 големи резена бекон.

Безалкохолни напитки

Редовното консумиране на безалкохолни напитки, подсладени със захар, може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Макарони със сирене

И двата продукта са пълни с наситени мазнини и сол, както и с калории, които може да навредят на сърцето.

Черен дроб

Докато черният дроб е с високо съдържание на желязо, излишъкът от този продукт в организма може да повиши нивата на холестерола. Освен това половината от мазнините, открити в част от черния дроб, са наситени. Да не говорим, че най-честата му форма за приготвяне е пърженето.

Как да разберем дали артериите ни са запушени?

Може да имате запушени артерии още от 20-те си години.

Хората с запушени артерии може да имат болки в гърдите - състояние, наричано ангина пекторис.

Болките в кръста може да са провокирани от намален приток на кръв към гърба, което може дори да доведе до болезнена херния на дисковете. Проучванията показват, че хората с хронична болка в гърба са по-склонни към запушване на артериите.

Запушените артерии също може да доведат до недостиг на въздух, което в крайна сметка може да доведе до неразположение и умора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X