Напишете дума/думи за търсене

Азора Райс и нейните предизвикателни книги

Азора Райс е автор на книгите "Как да се омъжим за милионер", "Световният заговор срещу жените", "Пълен интимен хороскоп" и "Смени леглото". Преди да стане писател, българката, която живее от години в Италия, работи като финансов консултант. Занимава се и с музика.

- Азора, как ти хрумна идеята за подобна поредица?

- Подобни поредици не могат да ти хрумнат. Те са част от представата ти за света. Винаги съм била феминистка и защитник на правата на жените.

- Твоите книги излизат в България, Италия и други страни. Каква е разликата между жените в България и тези в западна Европа?

- Жените в западна Европа са определено по-еманципирани. Не говоря за отделни случаи, а по принцип. Определено знаят по-добре правата си и са по-заети с кариерата си. Четох една статистика, че в България повечето жени излизат от пазара на труда на тридесет и пет години. Това ме изуми. В Западна Европа кариерата на жените започва на тридесет, защото дотогава учат. Със сигурност огромна роля играе манталитетът. България е малка страна с преобладаващ патриархален манталитет. Жената се счита за едва ли не възрастна на четиридесет и пет, когато в Америка най-красивите и гледани актриси са именно на тази възраст и жената, обявена за тази с най-секси тяло е на петдесет. В България жените се развиват бързо, имат голями мечти, способни са, амбициозни са, а на тридесет се оказва, че нищо от това, което са желали не се е сбъднало. И те се отказват, депресират се, остават в очакване на старостта. Вината не е в тях, а в мисленето им.

- В това ли е същността на твоите книги? Жените да разберат, че отказът им да сбъднат мечтите си след определена възраст е грешка?

- Също и това, но и много други неща. В моите книги има много психология, забавни тестове, за да определим нашия психологически облик и този, които бихме искали да имаме, множество съвети в сферата на сексологията и астрологията.

- Каква подготовка имаш за тези книги?

- От малка обожавам литературата. Тя е любимият ми начин за изразяване. Следвала съм психология и политология в университет в София и Рим, занимавала съм се с астрология и сексология като хоби. Харесват ми всички видове изкуства – рисуване и живопис, литература, моделиране, музика. Мисля, че свят без изкуство би бил невъзможен. Изкуството е магията, от която имаме нужда, за да мечтаем.

- Твоята външност е предизвикателна. Работила си като модел в Италия и си позирала за Плейбой Италия. Имаш издадени песни. Разкажи ни малко за това.

- Всъщност аз съм работила много повече като финансов консултант. Издала съм и продължавам да издавам песни в стил денс 90 -те, чийто текстове са мои. Повечето са публикувани в различни денс компилации в Европа. Външността не е определяща за характера. Не мога да кажа, че винаги ми е била в помощ. Понякога пречи, защото предизвиква съревнование. Според мен външността ти показва това, което е вътре в теб. Красотата наистина идва отвътре. Не говоря за момичетата, които злоупотребяват с пластична хирургия. Те всъщност са несигурни в себе си, щом постоянно се “поправят”. Говоря за жените, които се харесват такива, каквито са, и някак си успяват да го вменят и на останалите около тях. Снимах се в Плейбой, за да покажа, че жена, завършила политология, няма по-лошо тяло от това на модел. Обичам да предизвиквам хората да мислят, да си задават въпроси. Това е изразено и в моите книги. Когато четат, искам да се запитат “Наистина ли трябва да живея така? Какво всъщност искам от живота? Мога ли да променя мисленето си, а с него и живота си.”.

- Книгата ти “Как да се омъжим за милионер” не е ли твърде меркантилна?

- Тя изразява желанието на жените да бъдат бляскави, да бъдат придружени от богат или известен съпруг, но задава и множество въпроси като например защо жената да не бъде в центъра на собственият си свят и наистина ли богатият съпруг е отговор на желанията й.

- Последната ти засега книга “Смени леглото” е вече на пазара. Кажи ни нещо за нея?

- Книгата е в стил забавна психология и сексология. Тя описва всички възможни трикове за успешен и задоволителен интимен живот и правото на такъв, застъпвайки тезата: “Ако някой не ти харесва, смени го. Не бъди нещастна или подтисната. Спри да страдаш и да се самообвиняваш.” Книгата не е само за жени. Тя засяга и мъжкото съсловие. Един мъж понякога си задава същите въпроси като жените. В крайна сметка живеем в глобализиран свят, където представата за „типично мъжко“ и „типично женско“ се размива. В този смисъл мисля, че книгата ми е универсална като съвети.

- Благодаря ти за интервюто. Какво би пожелала на нашите читатели?

- Да не спират да желаят най-доброто за себе си. Благодаря ви и аз! До скоро!

Нейните книги може да закупите оттук

X