Напишете дума/думи за търсене

Интересната история на ваканциите

Ключовата асоциация с лятото винаги е ваканцията – времето, когато вземаме глътка свеж въздух и презареждаме батериите. Някои започват да кроят планове за лятната си почивка още от зимата, а други действат спонтанно на принципа „на където ме отвее вятърът”. Факт е обаче, че няма общовалидна рецепта за лятото. Единствената неотменима съставка е доброто настроение и наличието на широка усмивка. Останалото е „на вкус”, според личните ви предпочитания.

Работата и скуката – забранени!

Още преди да се появи „модата” на отпуските, древните отдъхвали от целогодишния труд, като си устройвали развлекателни борби, в които не се нанасяли сериозни удари. Олимпийските игри и рицарските турнири имали за цел за избавят хората от натрупаната агресия и да осигурят зрелища за народа. Сред най-древните форми на продължителна почивка са празненствата в чест на завоювана територия и военните победи. Те са популярни още в каменната ера във вид на танци около огъня, а през Средновековието се развиват в няколкодневни гуляи с обилни количества храна, фойерверки и други развлечения. Когато развитието на цивилизацията води до уседнало земеделие, се появяват периоди, незаети от работа, когато се празнува пробуждането на природата, началото на посевите, събирането на урожая и т.н.

Древните си почивали активно и по време на религиозните обреди. Ролята на отпуск по това време играят римските вакханлии, фестивалите на египтяните и маите, славянските Сирни заговезни, индийските Шабат и Йом-Кипур (в тези дни е строго забранено да се работи), мюсюлманските Курбан байрам и Рамадан, християнските Великден и Коледа. Ако по време на религиозния пост или тежката сезонна работа има ограничения върху храната и развеселяващите напитки, то по време на празниците всичко е на обратно – приветства се обилната храна, консумацията на спиртни напитки, а работата и военните действия се прекратяват. Някои народи дори забраняват по време на почивката човек да е тъжен и да скучае.

Категорията на свободното време

Ако се изключат празниците, в миналото до свободно време са имали достъп само господстващите класи. С появата на капитализма и работата във фабриките за първи път се въвежда работното време, което не зависи от сезоните, а заедно с него се предвижда време и за почивка и възстановяване на силите. Свободното време е време, спечелено за сметка на труда. Докато празниците са предвидени за колективно общуване, свещени ритуали и временна отмяна на забраните в обществото, модерното свободно време се изразява в уикенд и отпуски. Именно тогава се появява представата за личен живот, който се изразява в стремеж към благополучие, потребление, развлечения.

Днес хората често се стремят да осъществят себе си главно в свободното си време, а професията е само средство за набавяне на финанси, които да пръскаш, когато не си на работа. Отпуските са черешката на тортата на свободното време. Те може да са под формата на възстановителни антракти сред природата (във вид на слънце, море, планина, почивка или движение), но и време за удоволствия и игри, преоткриване на първични дейности като лов, риболов, къмпингуване. Туризмът приема формата на гледане на спектакъл сред сменящи се пейзажи, паметници, музеи – бягство от всекидневния живот, което впрочем доста прилича на киното.

От професионалните пътешественици до днешните туристи

От древни времена много хора са поемали на път с различни цели – опознаване на света, откриване на нови територии, търгория, дипломация, военни и религиозни мисии. Всички те се нуждаели от определни услуги от страна на местното население като нощувки, храна и т.н. Първите туристически заведения са гостилниците, които често се ползвали със съмнителна репутация на публични домове. През античността основните мотиви за пътешествия били образование, поклоннеие и лечение. В Древна Гърция се зародили спортните пътувания (Олимпийските игри). Римската аристокрация дава началото на пътуванията за удоволствие – на вили, на море или на минерални извори. На Изток пък пътешествали с камили и кервани. Нощували в шатри или в кервансараи, а нивото на обслужване било много по-високо от Европа, заради по-активната търговия. Масовото зараждане на туристическия бранш започва през 19 век, когато всъщност се появяват отпуските на средната класа. Основен фактор е и революционното развитие на транспорта – появата на парния двигател и развитието на пътната мрежа. Първите по-висококласни хотели се появяват в Германия и Швейцария в началото на 19 век. А през втората половина на века се създават бюра за пътешественици, които организират туристически пътувания. След икономичската криза, свързана с Втората световна война, започва нов етап – от 50-те и 60-те години на 20 век започва активно развитие на туристически форми, масово строителство на хотели и увеселителни заведения. Днес туризмът е стил на живот, като все по-популярни стават индивидуалните турове, екологичният и спортният туризъм. Смята се, че терминът туризъм е дело на самия Марк Твен, който съединил думите тур (на френски – пътешествие) и авантюризъм.

Най-екзотичните

Днес изпитваме постоянен глад за още и нови начини за почивка и екзотични забавления по време на лятната отпуска. Високите технологии се включват в помощ на ваканцията. За много хора обичайното излягане на шезлонг под чадър и пътешествията по предварително известен маршрут вече не носят удовлетворение. Един от най-редките и рисковани видове вояжи е космическият туризъм. Удоволствието никак не е евтино и затова кандидатите за него се броят на пръсти. Стойността на пътешествието варира между 20 и 30 милиона долара. Но затова пък емоцията да видиш земята от висотата на космически полет и усещането да попаднеш в друго измерение вероятно си струват.

Следващото екзотично направление е така нареченият джайло туризъм. Подобен вид отдих е подходящ за тези, които са се уморили от лукса на Малдивите и Лазурния бряг, фестивалите в Кан и парижката Айфелова кула. Джайло означава почивка в първобитно племе с автентични традиции и всички последици от отдалечаването от съвременната цивилизация. Желаещите трябва да са готови да се откажат напълно от всички удобства на всекидневния си живот и да се гмурнат в живота на диваците. Живее се в джунглата или в пустинята в екстремни и напълно натурални условия. Туристите могат да избират между различни опции – например, пребиваване в африкански племна или сред високопланинки пасища в Киргистан, където екстремистите спят на земята в юрта, самостоятелно се снабдяват с храна и я готвят на импровизирани огнища. От съвсем скоро се провеждат индивидуални круизи в Северна Арктика и Антарктида. За всеобщо удивление туровете са станали толкова популярни, че вече има стотици желаещи да прекарат вакацията си сред необичайни климатични условия. Не по-малко интересни и увлекателни са туровете около потънали кораби, като в случая най-популярната дестинация, разбира се, е Титаник. Гмуркането не е за хора със слаби сърца и нерви, така че тази почивка е само за най-смелите и любопитните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X