Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с тялото, ако ядем мед преди лягане

Повечето от нас са наясно, че медът може да бъде използван за борба с настинките и хидратиране на кожата, но тази суперхрана има и други неоспорими качества.
Комбинирането му с храната е вкусно и здравословно, но ако консумирате само една супена лъжица преди лягане и оставите тялото да абсорбира цялата му полезност през нощта, ще бъдете изненадани от чудесата, които ще започнете да виждате в тялото си.

Подобрява качеството на съня

Медът съдържа хранителна съставка, наречена триптофан - аминокиселина, която помага за отпускането, пращайки сигнал на тялото, че е време за лягане.
Въпреки че нашето тяло се нуждае от тази аминокиселина, то не я произвежда и трябва да я набавяме допълнително.
Понякога се събуждаме по средата на нощта. Това се случва, защото по време на сън мозъкът се нуждае от вещество, наречено гликоген. Това предизвиква надбъбречните жлези да изхвърлят адреналин и кортизол, което не ни позволява да заспим. За щастие, медът съдържа гликоген, така че консумирането му преди сън ще ви помогне да избегнете прилива на адреналин и ще си осигурите добър нощен сън.

Понижава кръвното налягане

Тъй като високото кръвно налягане е фактор, който допринася за значителния риск от сърдечни заболявания, поддържането му в умерени и стабилни граници е добра мярка за избягване на сърдечните усложнения. Медът съдържа антиоксидантни съединения, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане, което прави лъжица мед преди лягане добър начин за предотвратяване на високо кръвно налягане.

Намалява триглицеридите

Триглицеридите са вид мазнина в кръвта. Високото ниво на триглицериди означава риск от развитие на сърдечни заболявания и диабет. За щастие, медът е свързан с намаляването на нивото на триглицеридите в тялото. Той ги превръща в добри съюзници, които чистят кръвта от ненужни мазнини.

Повишава имунната система
Медът е богат на антиоксиданти и антибактериални средства, които спомагат за засилване на имунната система, което ви прави по-силни в борбата с инфекциите, причинени от микроорганизми като бактерии, гъбички и вируси. Медът може да бъде налаган върху рани, давайки на антибактериалните им средства да работят във ваша полза.

Кара тялото по-бърдо да гори мазнините

Когато се приема, медът увеличава метаболизма, предизвиквайки термогенен ефект върху тялото. Това означава, че подобрява кръвообращението, което увеличава телесната температура малко, като по този начин помага да изгаряте мазнините без много усилия.

Държи кашлицата надалеч

Медът е естествено противовъзпалително средство. Така че като консумирате една супена лъжица мед, смесена с топла вода преди лягане, може да намалите дразненето в гърлото и да избегнете кашлицата. Плюс това, медът е добър антибиотик, който може да помогне за борба с всякакви бактерии, които живеят в гърлото ви.

Функционира като партньора ви против стареене
Най-добрият естествен метод за забавяне на стареенето е да се консумират антиоксиданти, а медът е пълен с тях. Винаги е добра идея да овлажнявате и прилагате хранителни серуми върху кожата, но консумирането на мед всяка вечер преди сън ще ви помогне да се преборите с признаците на стареене отвътре, което го прави мощен съучастник.

Ще ви помогне да избегнете депресия
Медът съдържа полифенол, органичен химикал, който помага в борбата с депресията, като противодейства на оксидативния стрес в мозъчните клетки. Ако искате да запазите психическото си здраве и да се събуждате мотивирани за новия ден, консумирането на мед преди лягане ще ви помогне с това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X