Напишете дума/думи за търсене

Вреден ли е суроватъчният протеин?

Факт е, че когато чуем за вещество в прахообразно състояние, особено ако е популярно във фитнес средите, в ума ни мигновено нахлуват всевъзможни негативни мисли: "Със сигурност е вредно за здравето!"

Това е най-малкото, което повечето от нас биха си помислили. И може би имаме основание за тази негативна нагласа с оглед на всичките вредни продукти на пазара.

Но какво можем да кажем за добре познатия суроватъчен протеин на прах?

Предразсъдъците относно суроватъчния протеин са доста, най-често срещаният от които е: "Протеините на прах се използват от спортуващи хора, създават се в лаборатории, в прахообразен вид са, очевидно става дума за поредната химия.“

Разлика между анаболни стероиди и хранителни добавки

За съжаление, 95% от хората не правят разлика между хранителни добавки и анаболни стероиди. Поставят ги под общ знаменател, въпреки че двете понятия не би следвало да се бъркат едно с друго в никакъв случай.

Същността на хранителните добавки, начинът по който се създават и въздействието им върху организма са съвсем различни от тези на анаболните стероиди и нямат нищо общо с тях.

За разлика от стероидите, хранителните добавки са продукти, които имат за цел да предоставят на организма ни нужните количества микронутриенти (минерали и витамини) и макронутриенти (в случая, белтъчини/протеини), като по този начин спомагат да балансираме своя хранителелен режим.

Нека погледнем фактите

Въпреки че се произвеждат в лаборатории чрез химични процеси, трудно ми е да поставя хранителните добавки наравно със стероидите и да ги нарека "химия". Причината е, че при процеса на създаваното им се използват единствено естествени източници – в случая на суроватъчния протеин се използва суроватка, която е отпадъчен продукт при производството на сирене.

От своя страна, белтъчините са изградени от 20 различни аминокиселини: глицин, аланин, валин, левцин, изолевцин, серин, треонин, лизин… Няма да ви отегчавам, изброявайки всички.

Точно така, говорим за аминокиселини, които са заложени в нашето ДНК!

Набавяме си ги всеки ден от храната, която консумираме и са от съществено значение за здравето ни и за правилното функциониране на организма. Следователно не би трябвало да се страхуваме и да сме резервирани спрямо суроватъчния протеин, който не представлява нищо друго, освен концентрирана храна, съдържаща тези аминокиселини.

Нека разгледаме поотделно какви са техните функциите, това ще ни помогне да разберем по-добре същността и въздействията на суроватъчния протеин върху организма ни. Един по-задълбочен поглед ще премахне, надявам се, и последните сенки на съмнение.

Най-важните аминокиселини в състава на суроватъчния протеин

Левцин - Научните изследвания многократно са доказвали, че левцинът стимулира синтеза на мускулен протеин. Поради тази причина хората, които тренират и работят за покачване на мускулна маса, трябва да суплементират с протеинови добавки. Аминокиселината също подпомага заздравяването на костите и кожата след нараняване и често се препоръчва при възстановяване от операция.

Изолевцин - Тази аминокиселина е известена със способността си да увеличава издръжливостта и помага на организма да се възстанови след интензивна физическа активност. Добрите източници на изолевцин са богати на белтъчини храни като ядки, семена, месо, яйца, млечни продукти, риба, леща, грах и соев протеин.

Валин - Стимулира централната нервна система и повишава умствената енергия, като цяло отговаря за психичното здраве на човека. Помага за предотвратяване на мускулното разграждане като осигурява допълнителна глюкоза в мускулите. Отстранява излишния азот от черния дроб, като го отлага в други тъкани на тялото, където той е необходим. Използва се при лечение на чернодробни увреждания, причинени от алкохолизъм и наркотици. Естествените източници на валин са говеждо месо, млечни продукти, гъби, фъстъци, и соев протеин.

Всички тези три аминокиселини работят синергично за възстановяването на мускулите и регулирането на кръвната захар, осигурявайки енергия на организма. Комбинацията по между им се изразява от абревиатурата - BCAA (branched chain amino acids / верижно разклонени аминокиселини). Това са три от незаменимите аминокиселини, които са от голямо значение за хората, занимаващи се активно със спорт.

Научните изследвания показват, че съотношението им в суроватъчния протеин е перфектно за постигане на оптимални резултати.

Суроватъчният протеин и здравето

Ако сте иначе здрави, нямате никакви поводи за притеснение относно приема на суроватъчен протеин (стига да сте избрали такъв с натурален подсладител, разбира се). При здрави индивиди бъбреците са напълно способни да се справят и с по-висок прием на белтъчини. Ако имате увредени бъбреци, лекарите най-вероятно и без това са ви препоръчали да ограничите приема на белтъчини и следователно не е желателно да приемате допълнителна доза под каквато и да е форма.

Същото важи и за черния дроб. Клиничните изследвания не показват повишаване на нивото на токсините в черния дроб при консумация на суроватъчен протеин.

В заключение

Както виждате, няма нищо притеснително в състава или приема на суроватъчния протеин. Той не само, че не е вреден, но може да бъде много ценен помощник в постигането на целта ви!

Страхил Иванов е фитнес треньор и консултант по хранене. Създател е на един от най-четените блогове за здраве – www.fitbg.net, и e автор на книгите „Трансформирай себе си“ и „Мотивирай себе си“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X