Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което трябва да знаем за синтетичните витамини

По какво синтетичните витамини, купени от аптеката, се различават от натуралните и могат ли да заменят разнообразното хранене?

Думата „витамини” неслучайно произлиза от латинското vita - живот: витамините са абсолютно необходими на човешкия организъм за правилната обмяна на веществата. Наред с това, много от тях не се синтезират от тялото, което означава, че трябва да се набавят от външни източници.

Изобретяването на синтетичните витамини, изглежда, значително е улеснило живота на съвременния човек - само с една капсула можем да получим целият набор от полезни вещества, без да си блъскаме главата над съставяне на максимално здравословно меню. Можем ли обаче да им се доверим напълно?

Специалистите твърдят, че не е никак трудно в лабораторни условия да се възпроизведе структурата на молекулите, затова витамините на таблетки или капсули почти по нищо не се различават от тези в храните. Това обаче не означава, че синтетичните препарати могат да заменят пълноценното хранене. Причината е, че когато консумираме витамини с храната, получаваме в добавка и редица съпътстващи вещества, които помагат витамините да се усвоят от тялото. За сравнение, витамините, купени от аптеката, се усвояват не повече от 50%, по данни на диетолозите. Витамин Е, например, е напълно невъзможно да бъде заменен с „химия” - в природата той се състои от осем вещества, всяко от които играе специфична роля, а в препаратите е представен само от едно - алфа-токоферол, като останалите важни компоненти липсват.

Освен това, когато консумираме хранителни продукти, полезните вещества проникват в кръвта постепенно и с различна скорост, което намалява конкуренцията между елементите за усвояването им. Съвсем различна е ситуацията при прием на витаминни комплекси - изведнъж тялото получава накуп всевъзможни вещества в силно концентриран вид. На практика това е шок за организма, поради което той се опитва по-бързо да се освободи от тях - и като резултат повечето полезни вещества просто се отмиват с урината, без изобщо да се усвоят.

Мултивитамините крият още една опасност - в тях може да се съдържат несъвместими съставки, например желязо и калций, които не бива да се приемат едновременно. Трудно е да се каже какъв би бил ефектът от подобен препарат, тъй като дори при спазването на модерните технологии, не е възможно напълно да се изключи антагонистичният ефект на витамините един върху друг.

Има ли живот без химия?

Учените са убедени, че човек може да осигури на тялото си всички необходими елементи и без допълнителни препарати, ако се храни правилно. Условието е менюто да бъде добре балансирано. Общите препоръки включват хранене пет пъти дневно, на малки порции, с максимално разнообразни продукти, сред което преобладават сезонните плодове и зеленчуци, а не екзотичните - например, през лятото е добре да си набавяме витамин С от зеле, лапад и горски плодове, а не от портокали. Ако имате време и желание, можете самостоятелно да си разработите здравословно меню, но ако се съмнявате в знанията си, е ней-добре да се обърнете към диетолог, който ще ви даде информация от кои продукти можете получите максимум полезни вещества.

Да пиеш или да не пиеш добавки?

Като цяло приемът на синтетични витамини, закупени от аптеката, не е вреден и дори се препоръчва. Но не бива да разчитате само на тях - при всички положения менюто трябва да е максимално разнообразно и балансирано. Ако нямате заболявания, специалистите препоръчват прием на мултивитамини за профилактика на хиповитаминоза - организмът ще вземе това, което му е необходимо, а останалото просто няма да бъде включено в обменните процеси. Ако имате диагностициран сериозен дефицит на определен витамин, приемайте монопрепарати - вероятността за усвояването им е по-висока от тази на витаминните комплекси.

Предозирането - мит или реалност?

Съществува мнение, че ако приемаме витаминни добавки и ядем редовно плодове и зеленчуци, можем да предозираме с витамини. Според експертите обаче няма такава вероятност, освен ако не сте фитнес маниак, който консумира единствено синтетична храна. Някои лекари дори препоръчват да се комбинират натуралните и аптечните витамини - първите се усвояват по-добре и проправят път за вторите, като повишават ефективността им. Например, приемът на витамин С може се подсили с консумация на ягоди, а витамин А се усвоява най-добре в съчетание с нерафинирани растителни масла.

За още практична информация, вкусни предложения, срещи с кулинарни блогъри и специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите летни вкусни предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите кои храни са подходящи за плосък корем. Ще разберете кои са тайните на хляба с квас и как се прави величествен домашен сладолед. Тук са и шест идеи за ястия с кръстоцветни зеленчуци, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите безалкохолни напитки по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения със сирена.

Ще ви предложим рецепти за нисковъглехидратни омлети.

Ще ви срещнем и с естрагона, който придава изискан аромат на гозбата, а наш специален гост е Анатолий Попов от “Кухнята на Tolik”, който споделя кулинарните си съкровища.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца. Ще ви запознаем и с испанската кухня, която е микс от вкусното на гърците и римляните.

От астролога и нумеролога Алена ще научите, че болестите са лечими, стига да осъзнаете коя е грешката, която ги е предизвикала. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X