Напишете дума/думи за търсене

Здравословни състояния, при които яденето на домати може да е опасно

Докато доматите обикновено са безопасни за ядене, в някои случаи те могат да причинят някои злополучни странични ефекти.
Ако имате някои от симптомите по-долу, е по-добре да извадите доматите от хранителния си режим за около четири седмици и да видите как ще реагира тялото ви.

1. Могат да причинят киселинен рефлукс
Доматите са много кисели и могат да предизвикат киселини при хора със стомашни проблеми като гастрит и гастроезофагеална рефлуксна болест. Дори и да сте здрави и да ядете твърде много домати или да консумирате твърде много доматен сос, не е изключено от време на време да усетите парене в хранопровода или в стомаха.

2. Причиняват болки в ставите
Яденето на твърде много домати може да причини болки в ставите. Това е така, защото доматите съдържат алкалоида соланин, който натрупва калций в тъканите. Прекаленото натрупване може да причини възпаление, болка и подуване на ставите.

3. Проблеми с бъбреците
Както беше споменато в предишната точка, доматите водят до натрупване на калций в организма. Към това добавете и факта, че са богати на оксалат - вещество, което не се метаболизира лесно, когато се консумира в излишък - и може да доведе до камъни в бъбреците. Доматите също са богати на калий, който може да наруши работата на бъбреците.

4. Алергичните реакции са доста чести
Доматите съдържат съединение, наречено хистамин, което кара имунната система да се бори срещу нашественици. Това обикновено се случва под формата на алергични реакции като обриви и подуване на езика, наред с други неприятни ефекти.

5. Могат да отключат Синдрома на раздразненото черво
Ако страдате от Синдром на раздразненото черво, доматите изобщо не са вашата храна. Симптомите включват диария, болезнени спазми, подуване на корема, газове и запек. В този случай е най-добре да стоите далеч от кисели храни като домати и доматен сос.

6. В излишък причинява ликопенодермия
Ликопенът е вид пигмент, присъстващ в доматите. Когато се консумира в правилното количество, е чудесен за здравето на сърцето. Но когато се консумира в излишък, това може да доведе до промяна в цвета на кожата, известна като ликопенодермия.

7. Може да страдате от проблеми с уринирането
Храни с високо съдържание на киселина като доматите могат да дразнят вашия пикочен мехур. Ако страдате от инконтиненция или сте склонни към проблеми с уринирането, най-добре е да избягвате или намалявате тези видове храни. Продукти като доматен сос и кетчуп са още по-неприятни за това състояние.

8. Листата на доматите могат да бъдат отровни

Трябва да бъдете особено внимателни с доматените листа, тъй като те се считат за опасни за консумация. В големи количества те могат да доведат до тежки и опасни симптоми. В по-крайни случаи консумацията им може дори да доведе до смърт.

9. Може да влошат симптомите на автоимунно заболяване
Доматите притежават алкалоиди, които могат да влошат възпалението в организма, което е особено лошо за хората с автоимунни заболявания. Много хора, които страдат от автоимунни заболявания и са елиминирали доматите от хранителния си режим, твърдят, че здравето им се е подобрило като цяло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X