Напишете дума/думи за търсене

Здравословни състояния, които бъркаме със зъбобол

Зъбоболът е едно доста проклето телесно неразположение, причинено от твърде развили се кариеси, чувствителност на зъбите, пулпит и прочие дентални дискомфорти.

Въпреки това трябва да сте наясно, че не всеки зъбобол е свързан със зъбни проблеми. Кои други заболявания може да причинят болка, подобна на него?

1. Проблеми с челюстта
Болката, симулираща зъбобол, може да идва от челюстта. Възможно е да се появи с развитието на темпоромандибуларна ставна дисфункция, което причинява заключване на челюстта. Наблюдават се спазми на челюстните мускули и възникват проблеми с отварянето на устата. Това може да се случи поради изместване на ставния диск.

2. Синузит
Това заболяване причинява възпаление на лигавиците на един или повече синуси. Максиларните синуси може да създадат болка и натиск в горните задни зъби, тъй като корените на тези зъби са близо до дъното на синусите. Затова нерядко зъбоболът може да бъде объркан като болка от синузит. Проблемите със зъбите също може да бъдат причина за развитието на това заболяване.

3. Сърдечни проблеми
Болката в сърцето понякога може да бъде насочена към различни части на тялото. Лявото рамо и лявата ръка обикновено са най-уязвими. Често се случва болката да се появи и в долните зъби и челюстта. Това може да е признак на ангина пекторис, известна още като стенокардия или гръдна жаба, която от своя страна е предвестник на сърдечен удар. Ето защо, ако имате здрави зъби, но чувствате болка в тях, посетете кардиолог.

4. Сиалолитиаза (камъни в слюнката)
Слюнчено-каменната болест се развива в канала на една от слюнчените жлези. Когато камъкът достигне критичен размер, той запушва слюнчения канал. В резултат на това може да се появи зъбобол и засегнатата жлеза може да се подуе. За да се провери тази диагноза, е необходима рентгенова снимка.Операцията може да се избегне, ако камъкът е малък.

5. Белодробна болест
Белодробната болест може да засегне зъбите и обратно. Болката, свързана със зъбите и челюстта, е един от признаците за карцином на белия дроб. Лечението на това състояние може да има отрицателен ефект върху устата. Самата болест може да причини болка, когато се разпространи в области около шията и главата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X