Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Мария Христоу от My Cooking Book (+рецепти)

Преплетен сладък хляб с лимон и маково семе

необходими продукти:
11 г (1 супена лъжица) суха мая
3 ? супени лъжици захар
180 мл топла вода
1 чаена лъжица екстракт от ванилия
3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок • 1 яйце
1 жълтък
60 г краве масло, разтопено и охладено
настъргана кора от 1 голям лимон
2 супени лъжици маково семе
450 г брашно
+ брашно за измесване и оформяне

за глазиране и наръсване:
1 белтък
1 супена лъжица маково семе

начин на приготвяне:
1 Независимо как ще замесите тестото (ръчно, в миксер или в машина за хляб), най-напред се приготвя закваската. Маята и
1 супена лъжица от захарта се разтварят в топлата вода. Добавя се малко от предвиденото за рецептата брашно, колкото да се получи кашица. Сместа се оставя на топло за 10 мин или докато шупне. Брашното се смесва с маковото семе и се оставя настрана до употреба.
2 В купа се смесват яйцето и жълтъка, останалата захар, разтопеното масло, лимоновата кора, ванилията и лимоновият сок. Разбъркват се до хомогенност.
3 Към получената смес се добавя втасалата мая. Разбърква се. Ако смятате да ползвате машина за хляб, изсипете полученото в контейнера на машината и засипете с брашнената смес.
Ако месите ръчно или с миксер, добавете брашнената смес към течната на няколко пъти. Меси се до получаване на тесто, което се слага в купа, покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло, докато удвои обема си – при мен това отне около час.
4 Втасалото тесто се премесва върху домакински плот, колкото да излезе въздухът от втасването. Разделя се на 2 равни части. От всяка се оформя фитил с дължина около 49-50 см. Двата фитила се усукват един с друг. Така оформен, хлябът може да се постави в продълговата форма за кекс или в плоска тава. Покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло да втасва.
5 След като удвои обема си, се намазва с разбит белтък и се ръси с маково семе. Пече се в предварително затоплена на 180°С фурна с включени горен и долен реотан и вентилатор за 30-35 мин.

Десерт с бишкоти, компот от праскови, сметана и крем-карамел

необходими продукти:
1 пакет (от 200 г) бишкоти
1 компот (830 г) от праскови
3 пакетчета сметана на прах
2 ? чаени чаши (688 мл) прясно мляко,
добре охладено
1 пакет (120 г) крем-карамел полуфабрикат

начин на приготвяне:
1 Компотът се прехвърля в цедка, за да се отделят плодовете от сока. Сокът се запазва, прасковите се нарязват на парченца. Сметаната на прах се смесва с добре охладеното прясно мляко. Разбиват се до получаване на пухкав крем. Добавя се сухата смес за крем карамел и разбъркването продължава до хомогенност. Сместа ще стане жълтеникава.
2 Една по една бишкотите се потапят в сока от компота и се нареждат на дъното на подходяща тава.
3 Върху напоените бишкоти се разпределят равномерно нарязаните на парчета праскови, а върху тях - кремът. Шарката по повърхността на десерта е направена с карамела, който съдържа опаковката за крем-карамел полуфабрикат. Насипала съм го на ленти по повърхността на десерта, след това съм прокарвала напред-назад (в срещуположна на линиите посока), клечка за зъби.
4 Тавата се прибира в хладилника за няколко часа, или докато сместа стегне.
За да се сервира, се реже на парчета, които се прехвърлят в чинии с помощта на шпатула. Да ви е сладко!

Австрийски кейк с кафе

необходими продукти:
185 г краве масло на стайна температура
185 г фина кристална захар
3 яйца
185 г самонабухващо брашно
1 щипка сол

за сиропиране и замазване:
125 г топло силно черно кафе
15 г финна кристална захар
15 мл (1 супена лъжица) ром
300 мл животинска сметана 35%
25 г пудра захар
? чаена лъжица екстракт от ванилия

за декорация:
5 смокини • малини
карамелизирани розови парченца или сухи розови листенца

начин на приготвяне:
1 Фурната се пуска на 170°С, работеща
с горен и долен реотан и вентилатор. Маслото и захарта се смесват в дълбока купа. Разбиват се на умерено висока скорост, докато сместта изсветлее и стане на пухкав крем. Яйцата се разбиват с вилица и се добавят постепенно към маслената смес.
2 Брашното се пресява директно над сместа, добавя се и солта. Разбърква се до хомогенност.
3 Полученото тесто се насипва в тава, намазана с олио и наръсена с брашно. Заглажда се и се пече в предварително затоплената фурна за около 25 мин. Готовността се проверява с клечка. Когато се изпече, тавата се изважда от фурната и се оставя върху мраморен плот за 10 мин, след което кейкът се изважда от нея, като се обръща върху скара. Оставя се на стайна температура, докато изстине напълно.
4 Горeщото кафе се смесва със захарта и рома. Разбъркват се, докато захарта се разтопи напълно. Кейкът се връща обратно във формата, за да се сиропира с кафето. С помощта на голяма лъжица кафето се разпределя равномерно по повърхността на кейка. Оставя се настрана, докато изстине.
5 Сметаната се разбива с пудрата захар, докато се сгъсти. Смесва се с ванилията. Изстиналият кейк се обръща върху подходящ за сервиране съд и се замазва със сметаната.
6 Смокините се нарязват на четвъртинии и се слагат в отвора на кейка. Розовите листенца и малините се наръсват върху сметановата глазура.

Галактобуреко от Агни

необходими продукти:
1 пакет (500 г) кори за баклава
120 г краве масло, разтопено

за крема:
2 л прясно мляко
250 г ситен грис
400 г захар
3 с.л. (60 г) краве масло
2 бр. ванилии
настъргана кора от ? лимон
2 големи яйца

за сиропа:
500 г захар
500 г вода
част от лимонова кора
1 ванилия

начин на приготвяне:
1 Дъното и стените на тавата, в която ще се приготвя десертът, се намазват с част от разтопеното масло. Корите трябва да покриват дъното и стените на тавата – да остават излишни кори извън стените, така че, след като се положи кремът, оставащите извън стените кори да се загърнат върху него. Аз полагам корите така: с първата кора застилам половината дъно на тавата и едната от стените по дължина. С втора кора застилам останалата половина от дъното на тавата и срещуположната стена. Наръсвам с масло. С трета кора застилам половината от дъното на тавата и едната от двете голи стени на тавата. Четвъртата кора покрива другата половина на тавата и останалата четвърта стена. Ръся масло. Процедурата се повтаря, докато останат 1-2 кори, които се запазват за след крема.
2 Приготвя се кремът: прясното мляко се сипва в голяма тенджера. Смесва се със захарта, маслото и лимоновата кора. Тенджерата се слага на умерено силен огън. Когато маслото се разтопи, се добавят гриса и разбитите с вилица яйца. Разбърква се енергично, докато сместа ги поеме. Варенето продължава при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти.
Сваля се от огъня, добавя се ванилията. Разбърква се хубаво и се изсипва върху корите в тавата. Разпределя се равномерно и се заглажда с лъжица, но без да се натиска, за да не се разкъсат корите.
3 Върху крема последователно се загъват корите, излизащи извън стените на тавата. Помежду им се ръси с масло. Най-отгоре се слагат останалите 2 кори, като помежду им също се ръси с масло. Ако е останало масло, може да го сипете на струя покрай стените на тавата. Горният слой кори се разграфява на порции с помощта на бръснарско ножче. Разрезите не трябва да достигат до крема. Повърхността на десерта се напръсква с вода.
4 Пече се в предварително затоплена на 180?С фурна, работеща с горни и долни реотани и вентилатор. Печенето отнема 30 мин, или докато повърхността на десерта се зачерви приятно. През последните 10 мин от печенето се приготвя сиропът.
5 Захарта, лимоновата кора и водата се смесват в подходящ съд и се слагат на котлона. Варят се 4-5 мин от момента на завиране. Тенджерата се сваля от котлона, добавя се ванилията. Лимоновата кора се отстранява. Разбърква се. Горещият десерт се залива с горещ сироп. Може да ви се стори, че сиропът е твърде много, но когато престои няколко часа, ще го поеме.

Посетете виртуалната кухня на Мария Митева-Христоу и ще имате по една фантастична нова идея всеки ден. Адресът е http://www.mycookingbookblog.com.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X