Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Мария Христоу от My Cooking Book (+рецепти)

Мария Митева-Христоу е родом от Пловдив, израснала е в Чепеларе, а днес живее в Кипър заедно със съпруга си и двете си прекрасни деца. Гостуваме на виртуалната й трапеза, за да научим някоя и друга хитрина от гръцката кухня и да опитаме нови рецепти от блога й My Cooking Book. Винаги сте добре дошли при Мария за още вкусове и вдъхновения – адресът е http://www.mycookingbookblog.com.

Ризото с гъби


необходими продукти:
35 г (45 мл) маслиново олио (зехтин)
260 г кромид лук, нарязан на ситно
или настърган
50 г масло
3 скилидки чесън
180 г гъби печурки, нарязани на бастунчета
150 г гъби печурки, нарязани на парчета (слайс)
335 г (1 ? чаени чаши) ориз за ризото
125 мл (? чаена чаша) бяло вино
Sauvignon Blanc
1500 мл (6 чаени чаши) пилешки бульон
? чаена лъжица прясно смлян черен пипер
? до 1 чаена лъжица сол (в зависимост
от солеността на бульона)
? чаена чаша магданоз, нарязан на ситно

за сервиране:
прясно нарязан магданоз
пармезан, настърган на люспи

начин на приготвяне:
1 Олиото се сгорещява в голяма тенджера или друг подходящ съд – аз ползвам уок. Ситно нарязаният кромид лук се задушава в него, с периодично разбъркване за около 3 мин.
2 Чесънът се настъргва на ситно ренде и се прибавя към лука в тигана заедно с маслото.
3 Веднага се добавят гъбите. Поръсва се със сол и черен пипер. Задушават се с периодично разбъркване за около 5 мин.
4 Прибавят се оризът и виното. Разбърква се периодично, докато оризът поеме виното и след това започва добавянето на бульона, което става чаша по чаша.
5 Всеки път сместа се разбърква периодично, докато поеме течността, тогава се добавя следващата доза буьон и така, докато свърши бульонът.
6 Преди да се свали от огъня, се наръсва с магданоз. Сервира се веднага.

“Мързеливи кюфтета” с тиквички и картофи

необходими продукти:
960 г тиквички
470 г картофи
4 едри стръка зелен лук заедно с перата
40 г магданоз
40 г пресен копър
6-7 стръка пресен джоджен
или 1 чаена лъжица сух
200 г сирене фета, натрошено или нарязано на дребни кубчета
? чаена чаша (40 г) настъргано халуми
40 г маслиново олио (зехтин)
сол на вкус според солеността на сиренето
(2 равни чаени лъжици при мен)
1 чаена лъжица черен пипер
65 г масло

за сервиране:
сос от кисело мляко, чесън и зелени подправки

начин на приготвяне:
1 Тиквичките (без да се белят) и картофите се настъргват на едро ренде. Прехвърлят се в цедка, като се размесват, така картофите няма да потъмнеят. Оставят се настрана, за да се отцедят от водата, която съдържат. Преди употреба се изстискват допълнително и с ръце.
2 Докато тиквичките и картофите се отцеждат, може да се подготвят останалите продукти, нужни за рецептата: старият лук се нарязва на ситно в блендер или се настъргва. Пресните подправки и зеленият лук се нарязват на ситно и всичко се смесва в голяма купа.
Добавят се отцедените от течност тиквички и картофи, солта, черният пипер и останалите подправки. Размесват до еднородност.
3 Последно се добавят маслиновото олио и яйцата. Разбърква се. Получената смес се насипва в тава, застлана с хартия за печене. Заглажда се и по повърхността се разпределя маслото, нарязано на парченца.
4 Ако искате, може да разпределите сместта или част от нея във форми за мъфини, покрити с хартиени формички. Моят опит показа, че хартиените формички не се отделят лесно от печивото, а ако не се ползват такива, залепва по формата за мъфин, така че може би ще е най-практично и красиво да се ползват стъклени формички за суфле, ако желате да сервирате ястието под формата на стартер.
5 Пече се в предварително затоплена на 190?С фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор.
Печенето при мен отне 50-60 мин.

Суджукакя или кюфтета със сос по гръцки

необходими продукти:
1100 г мляно месо (кайма), смес свинско
и телешко
1 чаена лъжица настърган чесън
6 супени лъжици нарязан на ситно
кромид лук
6 супени лъжици нарязан на ситно магданоз
2 чаени лъжички смлян кимион
6 яйца, леко разбити с вилица
2 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица черен пипер
брашно за овалване на кюфтетата
олио за пържене

за соса:
400 г (4 бр.) домати, нарязани на парченца
400 г гъст доматен сос
70 г доматено пюре
240 г бяло вино
4 бр. печени червени чушки
2-3 скилидки чесън
1 чаена лъжица сол
? чаена лъжица черен пипер

начин на приготвяне:
1 Всички продукти за суджукакята се
смесват в голяма купа и се размесват хубаво
до хомогенност.
С ръце се оформят продълговати кюфтета. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещено олио. Прехвърлят се в съд, застлан с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Оставят се настрана до употреба.
2 В друг тиган или тенджера се смесват продуктите за соса. Загряват се на умерен огън с периодично разбъркване. Когато сместа заври, огънят се регулира, така че да къкри тихо. Топлинната обработка
продължава 20 мин.
3 Суджукакята се нареждат едно до друго в подходяща тава и се заливат със соса.
Пекат се в предварително затоплена на 200?С фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор.
4 Запичането им отнема 15 мин. Сервират се веднага с пържени картофи или друга подходяща гарнитура.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X