Напишете дума/думи за търсене

Неподходящи козметични процедури през бременността

Всяка жена иска да бъде красива и да се поглези. А това усещане е още по-осезаемо, когато очаква дете. Никоя бременна не иска да се чувства дебела, подута и занемарена, затова не бива да се отказва от разкрасителните процедури, но все пак трябва да мисли преди всичко за доброто на детето си и да се подлага само на тези, които са напълно безопасни.

Нормално е, когато очаквате дете, всекидневието ви да се промени. Променят се ангажиментите, ритъмът на живот, начинът на хранене, на спортуване. Всичко това е стресиращо. Затова винаги трябва да се опитвате, колкото и да е ново всекидневието ви, все пак да имате своите устои - неща, които остават непроменени и максимално да се опитвате да не се откъсвате от всичките си навици. В това число влизат и козметичните процедури. Да се чувствате красива и желана сега ви е необходимо повече отвсякога. Но помнете, че красива не ви правят единствено поддържащите процедури и трябва да преосмислите на кои от тях да се подлагате, кои да ограничите и кои напълно да избягвате.

Забравете за фотоепилация
Тя е може би една от най-рисковите процедури за бременните. Лъчите, които се използват, могат да доведат до трайни увреждания в нервната система на плода. Най-опасно е, ако процедурата се прилага в първите три месеца. Затова ако се опитвате да заченете или имате и най-малки съмнения, че може би сте бременна, забравете за фотоепилацията.

Избелване на зъбите

За да станат зъбите изкрящо бели, се използват доста силни активни съставки. Това важи, както за избелването в зъболекарски кабинет, така и за препаратите, които се предлагат за процедура в домашни условия. Тези съставки лесно проникват през лигавицата на устата. От друга страна, при някои методи на избелване се използват специални лампи за нагряване, които също могат да имат неблагоприятен ефект върху развитието на плода. Заради това дори стоматолозите препоръчват тази козметична процедура да се отложи за момента, в който спрете да кърмите.

Сауна

Посещаването на сауна може да доведе до дехидратиране, световъртеж, ниско кръвно налягане и кръвоизлив. Всъщност всичко, което учеличава телесната температура над 39 градуса по Целзий и я поддържа на това ниво, е потенциално опасно за зародиша, особено през първите месеци. Това означава, че освен за сауната, трябва да забравите и за горещите вани, за продължителното спортуване в топло време, както и за прекалено дългото стоене на плажа.

Ноктопластика

Колкото и да ви се иска да имате дълги и безупречни нокти, сега не е моментът за това. Продуктите, които се използват при ноктопластика, са силно токсични и не са подходящи за бременна жена. Трябва да внимавате и с лаковете и ако ходите на маникюрист, да забраните да се използват продукти с ацетон.

Антицелулитен масаж

През деветте месеца наистина започва да се трупа портокалова кожа, но това е нормално. Не бива да се отчайвате и да се отправяте веднага към салона за антицелулитен масаж. Той е абсолютно забранен за този период, защото по време на процедурата в организма се отделят токсини, а това може да е опасно за плода.

Поставете под въпрос боядисване на косата
Някои специалисти препоръчват бременните да не използват бои за коси, препарати за къдрене или изправяне на косата. Според тях съдържащите се в тях силни химикали се абсорбират през скалпа на главата и попадат в кръвта, а оттам могат да достигнат и до плода. Затова за всеки случай се смята, че е добре максимално да ограничите тези процедури, докато чакате бебе.

Солариум

Според някои лекари солариумът трябва да се избягва по време на бременността, защото не се знае какво е влиянието на лъчите върху плода. Други обаче го препоръчват на пациентките си, защото той помага за изработването на витамин D. Решението е ваше, но имайте предвид, че дори и да ходите на солариум, трябва да е за кратки периоди, не много често и винаги да използвате специалните защитни средства.

Ароматерапия

В добрите козметични салони много от процедурите се правят с качествени растителни масла. Но дори и такива, някои растителни масла не са никак подходящи по време на бременността. През деветте месеца избягвайте растителни масла и билки като босилек, кедрово дърво, хвойна, риган, розмарин, мащерка.

Светлина в тунела 
Може да си позволите процедури за лице
Разкрасяващите процедури за лице не само са приятни по време на бременността, но и напълно необходими. Кожата на бременните често се променя и има нужда от специални грижи. При някои жени тя става мазна, а при други суха. При повечето се появяват неприятните тъмни петна. Много важно е обаче, каквито и процедури да си правите, да предупредите козметичката, че сте бременна и да настоявате да използва натурални продукти.

Масаж
Няма нищо по-отпускащо от един масаж. По време на деветте месеца обаче трябва да сте много стриктни в избора си на масажист и да залагате само на специалисти. Освен това не всички масажи са позволени. Най-добре не рискувайте и се ограничавайте с терапия на раменете и врата, лицето и ходилата. И то, когато навлезете в четвърти месец. преди това може да предизвикат виене на свят и да увеличат сутрешното неразположение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X