Напишете дума/думи за търсене

Възрастни незрящи хора получават "невидима вечеря"

Едни млади хора ни напомниха, че сред рисковите групи днес има и такива, за които опасността от вируса идва на тъмен фон. Товаса възрастните незрящи хора, които много често са самотни, и за да напазаруват в магазина, се налага да опипат множество повърхности, което ги подлага на сериозен риск.

Днес всеки от нас може да помогне на една благородна инициатива, която ще осигури домашна храна за тези хора за 1 месец. За инициативата „Невидима вечеря“ ни разказва Пламен Веселинов, собственик на първия тъмен ресторант в България, който сам по себе си е и социален проект.

Част от екипа на първия тъмен ресторант на Балканите
Част от екипа на първия тъмен ресторант на Балканите

Разкажете с няколко думи за "Невидима вечеря".

Често се говори за уязвими и рискови групи, но за съжаление във фокуса рядко попадат хора, чиито ежедневни предизвикателства придобиват още по-голям мащаб в настоящата ситуация. Хората, които са същевременно възрастни и незрящи, са сред най-рисковите групи поради потребността от допир до различни повърхности при придвижване и пазаруване.

Чрез идеята „Невидима вечеря“ ще осигурим и доставим топла вечеря на 30 незрящи възрастни в продължение на 1 месец. Храната ще бъде професионално подбрана и подготвена според всички норми и изисквания на патронажа на възрастни хора.

Вие работите със и за незрящите отдавна. Разкажете ни за вашата кауза, която не е от вчера. 

Ние сме първият тъмен ресторант на Балканите и отворихме врати преди малко повече от година. Идеята на ресторанта е да съчетае едно незабравимо изживяване с 5-степенна фюжън кухня, както и социален елемент. Основна част от концепцията са незрящите ни домакини, които въвеждат гостите в интригуващия (и вкусен) свят на тъмнината. В екипа ни работят 5 напълно незрящи колеги.
Целта ни е да създадем работни места за хора с нарушено зрение, без това да носи усещане за подаяние. Ние сме нестандартно работно място, в което колегите ни с нарушено зрение са в свои води – силни и способни.

Сигурно сте разговарял с много незрящи хора. Как се чувстват те в настоящата ситуация? От какво имат най-вече нужда?

Разбира се, незрящите възрастни хора, с които работим, се радват, че някой има предвид специфичните им нужди и се опитва да им помогне. Рядко се замисляме, че подобни драстични промени, наложени от настоящото извънредно положение, могат много да променят тяхното ежедневие. Един затворен магазин например може да означава цял нов маршрут за движение. Вярваме, че хората, които включваме в своята инициатива, имат нужда и от уважение – затова и се стараем помощта, която оказваме, да бъде предоставена с достойнство и съобразена с конкретните нужди.

Доставката до врата ще спести на възрастните хора трудното (и опасно) чакане на опашки. Подготвените доброволци от УАСО (Университетски Аварийно-спасителен отряд) ще се погрижат за раздаването на храната до всеки един човек.

Имате ли готовност да посрещнете нуждите на повече хора, ако се събере по-голяма сума пари?

В момента сме събрали средства тази инициатива да продължи до 25 април. Надяваме се да успеем да съберем средствата, за да осигурим вечерята до края на извъндерната ситуация – 13 май, затова имаме нужда от подкрепа. При положение, че съберем повече средства, имаме капацитет да подпомогнем до 100 незрящи, възрастни души в продължение на месец.

Мислите ли, че настоящата ситуация ще ни направи по-добри и по-емпатични?

Мисля, че ни прави по-мобилизирани. Колкото и да са абстрактни тези понятия, вярвам, че ако помогнем на някого, ще преживеем кризата по-леко и с по-малко негативни мисли.

Всеки, който има желание и възможност да подкрепи инициативата, може да научи подробности тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X