Напишете дума/думи за търсене

Картофите – подценяваните помощници на красотата и здравето

Това растение е едно от най-разпространените и най-обичаните храни на планетата. Няма значение дали ги консумираме пържени, варени, печени, задушени, картофите са членове на кралското семейство на всяка трапеза. Но те имат далеч по-осезаеми свойства от това да ни засищат.

Какви ползи имат те за красотата и здравето на човека?

Избелват подмишниците

Лятото идва и всички искаме да изглеждаме повече от фантастично. Ако подмишниците ви изглеждат малко тъмни от бръсненето, ето няколко начина да ги оправите с картофи. Не очаквайте незабавни резултати, защото всички домашни средства изискват време, за да покажат своята магия.

Начин №1
Измийте един картоф и го разполовете. Търкайте подмишниците си с него за около 3 минути. Изчакайте половин час, за да дадете шанс на картофения сок да подейства. Изплакнете с хладна вода и внимателно подсушете с кърпа.

Начин № 2
Блендирайте един картоф до гладкост. Поставете картофената каша върху подмишниците си и оставете за 10 минути. Изплакнете с хладна вода и подсушете с кърпа.

И двата начина трябва да се повтарят два пъти дневно в продължение на поне 4 седмици за видими резултати.

Карат главоболието да изчезне
Ах, тези ужасни главоболия! Ако ви е писнало да живеете с хапчета, измийте и нарежете един картоф. Поставете филийки върху слепоочията и челото и ги закрепете с бинт. Легнете, затворете очи и изчакайте, докато болката изчезне.

Подобрете здравето си с картофен сок
Картофеният сок е пълен с витамини и минерали, включително калций, фосфор и витамин С. Поради това той укрепва имунната система и има много други ползи за здравето. В него се съдържа молекула, която лекува язви и киселини и дори може да предотврати размножаването на бактериите в стомаха. Той също така може да понижи холестерола, да ви направи по-малко податливи на рак, да облекчи запека и да ви помогне да отслабнете.

Измийте и обелете суров картоф. Нарежете го, сложете го в блендер и пасирайте, докато стане течна паста. Прецедете през парче марля, за да извлечете сока. Не се колебайте да добавите пресен сок от други зеленчуци, за да маскирате специфичния вкус на картофа.

Дават блясък на кожата
Колкото и странно да звучи, картофите са чудесни за кожата. Антиоксидантите, витамин С и нишестето, които се намират в тях, могат да овлажняват кожата и да й дадат необходимите хранителни вещества.

- Премахва тъмните кръгове и торбичките под очите. Вземете 2 резенчета картоф и ги поставете върху очите си за 10 до 15 минути. Измийте лицето си с хладна вода след това.

- Премахва акне. Натрийте резен суров картоф върху акнето и оставете за една нощ. Измийте лицето на сутринта с вода. Това лечение не е моментално, затова го повтаряйте всеки ден, докато не получите резултати.

- Борба с тъмните петна. Обелете и пасирайте един картоф. Нанесете пастата върху лицето си с помощта на масажиращи движения. Оставете за 5 минути и изплакнете с хладна вода.

- Облекчава ухапванията от насекоми. Просто натрийте парче суров картоф върху ухапването и оставете да изсъхне на въздух. Повторете няколко пъти на ден.

- Овлажнява кожата и се бори с бръчките. Настържете картоф, добавете 1 с. л. мед и 2 с. л. зехтин. Нанесете сместа върху кожата, оставете 10 минути и след това изплакнете с хладна вода.

- Третира мазна кожа. Настържете чист обелен картоф, добавете малко розова вода и чаена лъжичка лимонов сок. Нанесете маската за 15-20 минути, изплакнете и подсушете.

Чудесни са за топли и студени компреси
Широко известно е, че и топлината, и студът имат невероятни ефекти, когато се прилагат като компреси - могат да облекчат спазми, мускулни болки, да подобрят кръвообращението, да облекчат болката от синини и много други. Картофите са перфектни както за горещ, така и за студен компрес.

- Поставете студен картоф върху синина, за да успокоите болката. Просто не забравяйте да го покриете с марля - в противен случай ще стане каша.
- Изпечете или сварете картоф, увийте го в кърпа и нанесете върху кожата си като горещ компрес.

Лекува изгарянията
Настържете или смелете няколко картофа, за да получите сочна паста. Използвайте тампони от марля и памук, за да закрепите компресите към кожата си. Нанесете върху засегнатата зона, оставете за 10 до 15 минути, отстранете и измийте кожата си с хладна вода.
Ако изгарянията са от вряла вода, картофеният сок или картофената вършат чудеса. Внимателно нанесете каша върху изгарянето и я оставете да подейства, докато болката изчезне. Може да отнеме от 10 минути до няколко часа, така че запазете спокойствие и сменете кашата, когато стане кафява.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X