Напишете дума/думи за търсене

Митко Стафидов: "Колкото по-високо говориш, толкова по-лесно те забелязват в шоубизнеса"

Митко Стафидов е графити артист, но също така режисьор и изпълнител. Зад гърба си има проекти с Милена Славова, Етиен Леви и други, а днес е готов с дебютното си парче "Реалити звезда". 

Здравей, Митко! В новото ти парче „Риалити звезда“ има лека ирония, но и толкова много настроение. Какво е отношението ти към всички, които мечтаят за прожекторите и телевизионният екран?

Мисля, че няма нищо лошо в това да се възползваш от публичност, когато имаш нужда от нея, за да се изтласкаш в работно отношение, но да мечтаеш просто да се показваш навсякъде безцелно, в крайна сметка може да те нарани повече, отколкото да ти помогне. Песента говори за това.

Кой е компромисът, който никога няма да направиш заради славата?

Интересен въпрос, защото бях принуден да намеря точните му отговори, докато правех видеото и трябваше да преценявам докъде мога да стигна с пародийните образи. Не бих предал умишлено близък или доверил ми се човек. Не бих наранил някого нарочно по безпочвено язвителен начин (като не броя умерената критика). Не бих се присмял на външен вид във физиката на човек. Не бих рискувал прекалено много от граденото досега. Мисля, че това са границите, които бих си поставил.

Във видеото си определил няколко типажа – както сам казваш, „екзотични видове от зоопарка на шоубизнеса“. Кой е най-популярният типаж в България? И какво го прави толкова харесван според теб?

В България, както и по света, колкото по-силно говориш, толкова повече те забелязват, и това те държи на повърхността в “шоубизнеса”, дори реално да не си това, за което се представяш. Често такъв тип изпълнители са най-популярни. Лесно е да повярваме на фасадата, защото е привлекателна, но тя рядко е реалност. По-рядко се срещат изпълнители, които са истински и автентични, но смятам, че те определено съществуват, дори сред по-комерсиалните и известни артисти, или поне се надявам да е така.

Абена Вулева присъства в твоя клип, а някак не я свързваме с теб... Скандалът ли е пикантната подправка за съвременния продукт?

Идеята Албена да участва се зароди от това, че използвах един неин запис, в който говори за това дали правила стриптийз по телевизията. Стори ми се забавен и уместен за тематиката и го сложих в песента, а след това се свързах с нея да я попитам дали би искала да участва. Мисля, че Албена може да е скандална и устата, но е директна и точна като човек и при нея липсва “правежността”, привична на доста от “звездите”, така че не ме притесни това да я свържа с проекта, даже напротив. А елементът на скандал покрай нейната личност е добре дошъл заради характера на целия замисъл.

„Вечната слава“ ли е утопията за артиста?

Предполагам, че да, макар да има разлика между негативната, “скандална” слава и позитивната такава. Смятам, че колкото и да настояват някои артисти, че “няма негативен ПР”, този тип слава не е нещо, което да се понася лесно от всекиго, защото те задължава вечно да продължаваш да се “чистиш” от нея и да показваш защо заслужаваш повече. А позитивната слава е нещо добре дошло, но не знам дали тя наистина съществува, защото колкото и да си популярен, винаги виждаш най-много “хейта”, отправен към теб. Така че тази утопия лесно може да се превърне в дистопия и трябва наистина дебела кожа, за да се навигира през нея.

Зад гърба си имаш и режисьорски проекти. Ако сега трябва да седнеш зад камерата и да се развихриш, какво би искал да заснемеш?

Зад камера определено ми е много по-лесно в аспект на това, че не ми се налага да понасям лично хорското мнение за един проект. Това не значи, че отново не приемам присърце всички критики към своята работа, но когато работя за някого, било то като режисьор или композитор, ми е много по-лесно да чувствам, че това, което правя, е полезно и градивно и помага на дадения артист да покаже най-доброто от себе си. С радост бих снимал видеа и бих писал музика за други изпълнители все повече в бъдеще, а какви точно биха били проектите, зависи от стила и качествата на самите артисти.

Какви парчета ти се иска да чуваш по-често в България?

Не бих си позволил да назидавам и да критикувам текстове или стилове в музиката - всеки има право да изразява себе си и това, което харесва. Аз лично бих се радвал на повече поп музика - с големи, запомнящи се припеви и добре изпипана и цялостна продукция откъм звук и видео. Дано се срещат повече такива проекти.

Каква е твоята формула за здраво и забавно лято 2020?

Лично за мен формулата би била да спра да се притеснявам, да се отпусна, да си подредя компютъра и да планирам на спокойствие какво ще се случва след лятото. Надали ще се случи точно така, но да се надяваме, че ще ми се получи.

Чуйте и вижте парчето на Митко тук: 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X