Напишете дума/думи за търсене

Креатинът – най-търсената добавка за трупане на мускули

Креатинът е аминокиселина, разположена най-вече в мускулите на вашето тяло, както и в мозъка. Въпреки че може да се направи синтетично, повечето хора получават креатин чрез морските дарове и червеното месо.

Вашето тяло преобразува креатина във фосфокреатин и го съхранява в мускулите ви, където се използва за енергия. Обичайно хората приемат креатин, за да подобрят атлетичните си показатели и да увеличат мускулната маса. Затова той е една от най-популярните добавки на всички фитнесманиаци.

Хората също пият креатин за лечение на определени мозъчни разстройства, сърдечна недостатъчност и други състояния. Локалният креатин може да се използва и за лечение на старееща кожа.

Изследванията за употребата на креатин за всички тези състояния показват:

При спортисти и желаещи да постигнат по-бързо мускулна маса е установено, че креатинът скъсява периода за възстановяване на мускулатурата след тренировка и съдейства за по-бързо премахване на умората. Широко изследване на въздействието на употребата на перорален креатин върху спортуващите дава обаче смесени резултати. Употребата на креатин може да е от полза главно за спортисти, които имат нужда от краткотраен прилив на енергия като спринтьори и щангисти.

Редки креатин-метаболизиращи синдроми. При деца с определени синдроми на дефицит на креатин пероралните добавки за креатин могат да подобрят някои симптоми.

Сърдечна недостатъчност. Няма достатъчно доказателства, които да препоръчат използването на перорален креатин като лечение на сърдечна недостатъчност.

Стареене на кожата. Предварителните изследвания сочат, че крем, съдържащ креатин и други съставки, прилагани върху лицето всеки ден в продължение на шест седмици, може да намали провисването на кожата и бръчките при мъжете. Друго проучване предполага, че крем, съдържащ креатин и фолиева киселина, подобрява увреждането от слънцето и намалява бръчките.

Хората, които имат ниски нива на креатин - например вегетарианците - изглежда имат най-голяма полза от добавките с креатин.

Като цяло приемът на креатин е безопасен. Въпреки това хората, които имат бъбречни заболявания или хора с риск от развитие на бъбречно заболяване, трябва да говорят с лекар, преди да приемат креатин.

Съществува обаче притеснение, че креатинът, приеман във високи дози, е вероятно опасен и може да увреди черния дроб, бъбреците или сърцето.

Креатинът може да причини:

  • Мускулни спазми
  • Гадене
  • Диария
  • Виене на свят
  • Стомашно-чревни болки
  • Дехидрация
  • Качване на тегло
  • Задържане на вода
  • Треска

Не приемайте креатин, ако имате история на бъбречни заболявания или имате състояния като диабет, които увеличават риска от проблеми с бъбреците.

Също така имайте предвид, че комбинирането на кофеин с креатин може да намали ефикасността на креатина. Комбинирането на кофеин с креатин и добавката ефедрин може да увеличи риска от сериозни странични ефекти, като например инсулт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X