Напишете дума/думи за търсене

Тест: от колко протеин имаме нужда на ден

Протеините са градивните елементи на тялото. Те са от съществено значение за нормалния растеж и други функции в организма. Как може да изчислите количеството протеин, от което се нуждаете? Колко трябва да сервирате в чиниите?

Средностатистическият човек се нуждае от 45-100 г протеин на ден. Всичко зависи от телесното тегло и метаболитните характеристики.

Вземете калкулатор и изчислите подходящия за вас грамаж.

Изчисляване на протеиновата норма

Стъпка 1. Средното количество консумиран протеин всеки ден е приблизително 0,8-1,0 г от веществото за всеки кг телесно тегло. Затова първото нещо, което трябва да направите, е да се претеглите, за да разберете теглото си.

Стъпка 2. След това умножете теглото си по количеството протеин в норма за всеки кг. Разбира се, най-лесният начин е да се умножи по едно. Но ако вашият начин на живот е достатъчно пасивен, протеиновата норма ще бъде по-близо до долната граница. Получената стойност е вашият дневен прием на протеин.

Стъпка 3. Разделете този показател на броя на храненията на ден, за да разберете колко протеин може да изядете за едно хранене.

Пример: ако сте активен човек с тегло 68 кг.

1. Телесно тегло - 68 кг.

2,68 x 1,0 = 68 г.

3. 68: 5 (3 основни хранения + 2 закуски) общо 13,6 - закръглете до 14. И така, човек с тегло 68 кг, който яде 5 пъти на ден, може да консумира 14 г протеин по време на едно хранене.

Проблем с протеините

Ако протеините са необходими на тялото, тогава означава ли, че трябва да се консумира колкото е възможно повече от тях? Не! Висококачествените протеини са от голямо значение за формирането и поддържането на здравето, но ако надвишите нормата или ядете некачествени протеинови храни, може да навредите на тялото.

Човешкото тяло не е проектирано да преработва твърде много протеини. Излишъкът от протеини е изпълнен с повишен оксидативен стрес и развитие на възпаление, което ускорява стареенето на клетките и появата на заболявания.
Прекомерният протеин уврежда бъбреците и черния дроб, тъй като тези органи премахват отпадъците от тялото от смилането на протеини.

Често хората, чието меню се основава на животински протеини, предпочитат грешните видове месо. Те купуват месо, което съдържа 30% повече вредна палмитинова киселина. Тя се "обвинява" за развитието на сърдечни заболявания.

Много по-здравословно е да се яде месо от животни, които пасат в естествени условия. Най-добрият начин да определите колко протеин може да изядете наведнъж, е да използвате дланта си (без пръстите) като шаблон. Ако може да се ръкувате с протеини, това е нормално количество.

Важно е да запомните, че когато ядете твърде много протеини, е почти невъзможно да получите необходимото количество хранителни вещества от растителни храни, които дават на тялото ви потенциал за борба с болестите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X