Напишете дума/думи за търсене

5 опасни продукта за сърцето

Лошите хранителни навици увреждат сърдечносъдовата система.

Броят на инфарктите, инсултите и онкологичните заболявания нараства в света. И ключовият фактор за сърдечните проблеми е недохранването. Какви храни причиняват сърдечни заболявания?
Ако цените здравето си, има смисъл да пропуснете тези пет продукта или да ограничите приема си.

Захар

И не само бялата захар, която слагаме в чай или кафе. Вземат се предвид всички сладкиши, хлебни изделия - продукти с висок гликемичен индекс. Какво означава това? Когато ядем този вид храна, кръвната ни захар се повишава бързо.
Има бързи и бавни въглехидрати. Първият тип изобщо не се изисква от тялото. Ако ядем такива храни, тогава въглехидратите в организма се превръщат в мазнини. В резултат се получават затлъстяване, захарен диабет, метаболитен синдром. Яденето на големи количества въглехидрати с висок гликемичен индекс (или прости въглехидрати) води до производството на ендогенен холестерол в организма. Атеросклерозата не е свързана с консумацията на мазнини, а с консумацията на въглехидрати.

Откажете се от захарта и сладкишите.
Заместете хляба от висококачествено брашно с хляб от пълнозърнесто брашно с трици от по-нисък клас.
Зърнените храни и тестените изделия трябва да бъдат направени от твърди зърнени храни. В белия ориз няма ползи за здравето. По-добре е да изберете кафяв ориз, от който външната обвивка не е отстранена и който отнема повече време да заври.
Може напълно да откажете да ядете хляб.

Сол

Доста е трудно напълно да се откажете от солта, освен това е необходимо за тялото. Здравословният процент прием на сол на ден е 6 g (чаена лъжичка без връх). Солта е особено вредна за страдащите от хипертония.
Прекомерният прием на сол причинява сърдечни заболявания, повишено кръвно налягане, заболяване на бъбреците, нарушение на метаболизма на калция, солни отлагания, остеопороза, проблеми със ставите.

Алкохолни напитки

Мнението на кардиолозите по този въпрос е еднозначно: когато се пие алкохол, дозировката е най-важна. Това прави не повече от две чаши вино 3-4 пъти седмично. Разумната употреба на алкохол не вреди на здравето. Най-вредна за организма е бирата (и с какво се яде).

Трансмазнини

Това са всички продукти, съдържащи сладкарски маргарин: купешки сладкарски изделия, храни от веригите за бързо хранене, полуфабрикати. Алтернатива на вредните мазни и пържени храни могат да бъдат такива методи като печене, на пара, на открит огън.

Палмово масло

Висококачественото палмово масло не е вредно за организма, но евтиното се добавя към продукти (например млечни) като алтернатива на висококачествените мазнини.

Храни, които могат да намалят риска от инсулт

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X