Напишете дума/думи за търсене

Как жените да поддържат тегло след 50 години

Хормонално преструктуриране на целия организъм, което се случва преди настъпването на менопаузата и завършва след нея, принуждава тялото на жената да живее по съвсем различен сценарий.

След 50-годишната си възраст, жените често изпитват потиснато състояние, тъй като доскоро стройното им тяло започва да „пълзи” във всички посоки. А когато се погледнат в огледалото, имат неистово желание да счупят нещо тежко.

Проблемът с наднорменото тегло по време на менопаузата

Самият период на „преструктуриране” е придружен от сълзливост, често се появяват горещи вълни, безсъние и силно главоболие. Кръвното налягането скача, настроението се променя съвсем внезапно и как може да излъчвате бодрост и оптимизъм?

Съвременната медицина предлага много лекарства, които наистина облекчават състоянието и изглаждат тежестта на менопаузата.

След настъпването на менопаузата фигурата на жената се променя - теглото непрекъснато се увеличава и нараства всяка година. Избягването или поне забавянето на напълняването е възможно, но това ще отнеме известно усилие. На първо място, трябва да бъдете прегледани от гинеколог и ендокринолог. Честа причина за напълняване в тази възраст е дисфункцията на щитовидната жлеза.

За подпомагане на ендокринната система се предписва хормонозаместителна терапия и след прилагане на курса теглото се стабилизира. Но такова лечение трябва да се извършва само под наблюдението на лекуващия лекар.

Дори и в зряла възраст е напълно възможно да имате красива фигура. За да направите това, ще трябва да работите усилено върху диетата си, да не загърбвате упражненията, да възстановите съня и физическата активност.

Това трябва да се прави не само за естетическа привлекателност. Помнете, че загубата на тегло може няколко пъти да намали риска от появата и прогресирането на сериозни заболявания, като захарен диабет, патологии на сърцето, кръвоносните съдове и други жизненоважни органи и системи.

Медицински насоки за поддържане на тегло по време на менопаузата

Има доста прости правила, чрез които ще може да избегнете резки колебания в теглото след 50-те години:

1. Направете удобен за вас план за хранене и се придържайте към него усърдно. Избягвайте резки колебания в нормалното време на хранене от повече от час.

2. Намалете храните с високо съдържание на мазнини. Те включват продукти като свинско и други видове мазни меса, домашно приготвени млечни продукти и някои видове речна риба.

3. Опитайте се да ходите често. Препоръчително е да вървите 8-10 хиляди стъпки на ден.

4. Опитайте се да не закусвате между храненията. Ако чувството на глад е непоносимо, тогава използвайте пресни зеленчуци или плодове за лека закуска.

5. Контролирайте размера на порциите. Един обем храна трябва да съдържа не повече от 250 g храна.

6. Абсолютно неприемливо са сладките сокове, както домашни, така и фабрично производство, лимонади и прочее. Те съдържат огромно количество глюкоза.

7. За да избегнете преяждане, трябва да се съсредоточите изцяло върху приема на храна. Не се препоръчва да гледате телевизия, да сърфирате из социални мрежи или да четете книги, толкова е лесно да се увлечете и да ядете много повече, отколкото е необходимо за тялото.

8. Направете диетата си така, че да се състои основно от растителни храни. Пресните зеленчуци и плодове, които сте планирали да ядете на ден, трябва да са поне 500 г, но повече е по-добре.

9. Използвайте обикновена чиста вода за пиене. Опитайте се да консумирате по-малко напитки с кофеин, подсладени компоти.

10. Опитайте се да се движите повече. Изберете област на физическа активност, която е приятна. Това може да бъде разходка с приятели, класически танци, туризъм, релаксиращи или стречинг упражнения или плуване. Физическата активност трябва да бъде постоянна част от живота ви. Трябва да се практикува редовно, но да е дозирана и да не води до изтощение.

Начини за по-добър секс след менопаузата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X