Напишете дума/думи за търсене

Увеличаването на дозата на някои лекарства може да е опасно

Серотониновият синдром се появява, когато приемате лекарства, които карат високите нива на химичния серотонин да се натрупват в тялото ви.

Серотонинът е химично вещество, което тялото ви произвежда и е необходимо за функционирането на нервните клетки и мозъка. Но твърде много серотонин причинява признаци и симптоми, които могат да варират от леки (треперене и диария) до тежки (мускулна ригидност, треска и гърчове). Тежкият серотонинов синдром може да причини летален изход, ако не се лекува.

Синдромът на серотонин може да възникне, когато увеличите дозата на някои лекарства или добавите ново лекарство към вашия режим. Някои незаконни лекарства и хранителни добавки също са свързани със серотонинов синдром.

По-леките форми на серотонинов синдром могат да изчезнат в рамките на един ден след спиране на лекарствата, които причиняват симптоми, а понякога и след прием на лекарства, които блокират серотонина.

Симптоми

Симптомите на серотонинов синдром обикновено се появяват в рамките на няколко часа след приемането на ново лекарство или увеличаването на дозата на лекарството, което вече приемате.

Признаците и симптомите включват:

  • Възбуда или безпокойство
  • Объркване
  • Бърз сърдечен ритъм и високо кръвно налягане
  • Разширени зеници
  • Загуба на мускулна координация или потрепване на мускулите
  • Мускулна ригидност
  • Силно изпотяване
  • Диария
  • Главоболие
  • Треперене
  • Натъртващи гъски

Тежкият серотонинов синдром може да бъде животозастрашаващ. Признаците включват:

  • Висока температура
  • Припадъци
  • Неравномерен сърдечен ритъм
  • Безсъзнание

Кога да посетите лекар

Ако подозирате, че може да имате серотонинов синдром след започване на ново лекарство или увеличаване на дозата на лекарството, което вече приемате, веднага се обадете на вашия лекар или отидете в спешното отделение. Ако имате тежки или бързо влошаващи се симптоми, незабавно потърсете спешно лечение.

Причини

Прекомерното натрупване на серотонин в тялото ви създава симптомите на серотонинов синдром.

При нормални обстоятелства нервните клетки в мозъка и гръбначния мозък произвеждат серотонин, който помага за регулиране на вашето внимание, поведение и телесна температура.

Други нервни клетки в тялото ви, предимно в червата, също произвеждат серотонин. Серотонинът играе роля в регулирането на храносмилателния процес, кръвния поток и дишането.

Въпреки че е възможно приемът само на едно лекарство, което повишава нивата на серотонин, да причини серотонинов синдром при чувствителни хора, това състояние се появява най-често, когато комбинирате определени лекарства.

Например, може да се появи серотонинов синдром, ако приемате антидепресант с мигренозно лекарство. Може да се появи и ако приемате антидепресант с опиоидно болкоуспокояващо лекарство.

Друга причина за серотониновия синдром е умишленото предозиране на антидепресанти.

Редица лекарства без рецепта и лекарства с рецепта могат да бъдат свързани със серотонинов синдром, особено антидепресантите. Незаконните хранителни добавки също могат да бъдат свързани със състоянието.

Предотвратяване

Приемането на повече от едно свързано със серотонин лекарство или увеличаване на дозата на свързано със серотонин лекарство увеличава риска от серотонинов синдром.

Не забравяйте да говорите с вашия лекар, ако вие или член на семейството имате симптоми след прием на лекарство.

Говорете и с вашия лекар за възможни рискове. Не спирайте да приемате такива лекарства сами. Ако вашият лекар ви предпише ново лекарство, уверете се, че той или тя знае за всички други лекарства, които приемате, особено ако получавате предписания от повече от един лекар.

Ако вие и вашият лекар решите, че ползите от комбинирането на някои лекарства, засягащи нивото на серотонин, надвишават рисковете, бъдете внимателни за възможността от серотонинов синдром.

Не се плашете от антидепресантите!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X