Напишете дума/думи за търсене

Домакински трикове за намаляване на сметките

Разходите в домакинството често минават невидимо, но пък никога не са малки. Просто в края на месеца се озоваваме в трудност да платим водата или тока, да дадем костюма на химическо чистене и т.н. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да започнете да спестявате у дома.

Мийте с топла вода, плакнете със студена

Независимо дали става въпрос за ръчното пране или за това как ще измиете банята или душкабината, правилото е такова – сапунисвате с препарат и ползвате топла вода за накисване на прането или за първоначално измиване на плочките в банята, а остатъците плакнете със студена вода. Защото и студената, и топлата вода еднакво добре изплакват сапуна и праха. Може да е с малко, но все пак ще намали леко сметките ви за топла вода. 

Почистете килимите сами

Това не е толкова трудно, а ще ви спести викането на фирма за почистване на килими. Купете си препарат за килими и напръскайте добре. Оставете половин час и минете с мокра четка. Може да почистите и с мопа и да оставите килима да изсъхне на терасата. Друг трик е да ползвате малко денатуриран алкохол върху парцал, с който да почистите килимите си. Използвайте обаче парцал, който е с цвят близък до цвета на килима, тъй като алкохолът може да прехвърли част от цвета на парцала върху килима.

Убийте енергийни вампири

75% от употребта на електроенергия вкъщи се случва, когато уредите са изключени. Тези „енергийни вампири“ смучат ток през целия ден. Така че, ако искате да запазите тези пари в портфейла си, изключвайте електрониката, когато не ви е необходима. Най-лесно е да ползвате разклонители с много гнезда и да изключвате накуп няколко уреда.
Не се притеснявайте, че ще загубите настройките на новите компютри и телевизори. Те имат чип с памет, който възстановява всичко, когато включите отново. Ако имате устройства, които мигат, когато захранването изгасне, оставете ги включени.

Отглеждане на собствени зеленчуци

Отглеждането на зеленчуци у дома може да бъде чудесно занимание, което е забавно за цялото семейство. Не е нужно да наемате плуг и трактор, за да отгледате няколко домата на терасата си. Много зеленчуци - домати, тиквички, репички и др., се отглеждат лесно в саксии. Освен забавлението, което ще имате да отглеждате собствени зеленчуци, следващия път, когато имате нужда от домат, ще спестите време и пари, когато можете просто да го вземете от собствената си градина.

Направете си домакински почистващи препарати

Можете да помогнете на околната среда и да спестите някой лев, като си направите свои собствени домакински почистващи препарати. Например, вместо да купувате препарат за почистване на стъкла, смесете 2 чаши вода с 1/2 чаша оцет, за да създадете свой собствен. Друга лесна формула за универсално почистване включва смесването на 4 супени лъжици сода за хляб с 1 литър топла вода.

Почиствайте филтрите

Почиствайте редовно филтрите на климатиците. Намалете разходите за енергия, като ги поддържате в изрядно състояние. Мръсният филтър наистина може да намали ефективността на вашата система за отопление и охлаждане, както и да съкрати продължителността на живота й. Смяната на филтъра на всеки няколко месеца е достатъчна при повечето семейства, но това наистина зависи от вашето домакинство. Собствениците на домашни любимци например може да се наложи да сменят или почистват филтъра по-често заради космите.

Преминете на енергоспестяващи крушки

Замяната на крушките с нажежаема жичка с компактни флуоресцентни крушки (CFL) е един от най-бързите и лесни начини за спестяване на пари. Енергоспестяващите крушки използват около 75% по-малко енергия и издържат до 10 пъти по-дълго от крушките с нажежаема жичка.

Рецепта за домашен дезинфектант за ръце.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X