Напишете дума/думи за търсене

Как да намалим влагата у дома

Вчера ви разказахме за вредите от прекалената влажност в домовете ни и обещахме, че ви разкрием съветите на специалистите за това как да намалите влагата.

Може да разберете дали у вас е прекалено влажно не само по лесното изпотяване, но и по това, че прозорците се запотяват, по стените се появява влага, прането съхне трудно, въздухът е тежък. Може, разбира се, и да си купите уред за мерене на влагата. Нарича се хигрометър и може да го откриете на не особено висока цена в магазините за хардуер.

Ако хегрометърът покаже, че въздухът в дома ви е с влажност над 45-50%, трябва да помислите как да я редуцирате.

1. Използвайте климатик

Вашият климатик, естествено, помага за намаляване на влажността в помещенията, защото въвежда по-хладен въздух. Поддържайте влажността под контрол, като настройвате климатика си правилно и сменяте филтъра често. Всичко, което ограничава въздушния поток или кара климатика ви да спре да работи, не е във ваша полза.

2. Използвайте всички видове вентилатори и абсорбатори у дома

Когато се къпете или готвите над гореща печка, използвайте вентилационните устройства. Препоръчва се да имате монтиран силен вентилатор във вашата баня, който да пускате след всяко къпане или пране на ръка. Оставете вентилатора в банята и след като тя ви изглежда суха. Същото може да препоръчаме и за абсорбатора в кухнята – нека работи, докато готвите, както и малко след това. Това ще бъде голяма помощ за намаляване на влажността в помещенията.

3. Взимайте по-хладни душове

Горещите душове, разбира се, пълнят къщата с влажен въздух. Не казваме, че трябва да преминете към ледени бани. Но и недейте да се запарвате по половин час под душа, защото това създава изключително влажна обстановка в къщата ви, с която вентилаторът няма как да се справи.

4. Поправете всички течащи тръби

Последното нещо, което искате да направите, когато се опитвате да намалите влажността в помещенията, е да добавите влага. Течащите тръби и кранове правят точно това.

Поправете всички течове, които имате, и увийте откритите си тръби с изолатори - това ще предотврати образуването на конденз. Признаците за течове включват зацапан гипсокартон, мокри петна и високи сметки за вода.

5. Сушете прането си навън

Повечето от нас имат дрехи, които не могат да пуснат в сушилнята. Затова обичайно през зимата използваме вътрешни решетки за сушене. Ако имате възможност, сушете максимално количество дрехи навън или комбинирайте – малко вън и довършване – вътре на парното.

6. Купете си влагоуловител

Най-сигурният начин за намаляване на влажността в помещенията е да си вземете влагоуловител. Малките влагоуловители, които са с филтри и струват 10-20 лв, ще свършат работа само за някое наистина малко пространство с неособено сериозна влажност. Препоръчваме ви тези на ток, които дърпат литри вода от помещението ви всеки ден. Може да намерите за 200-300 лв доста качествени уреди, а парите ще ви се върнат под формата на по-ниски сметки за отопление и нула проблеми с мухъл и конденз.

7. Преместете домашните си растения

Растенията са красиви и придават уют, но те отделят и много влага. Ако в дома ви има много стайни растения, това може да доведе до повишаване на нивото на влажност. Предлагаме временно да ги преместите или в най-проветривата стая, или на място отвън.

8. Използвайте брикети от въглен

Брикетите с въглища вече не са само за барбекю. Те всъщност са добър инструмент за изсушаване.
Всичко, което трябва да направите, е да вземете няколко брикета и да ги поставите в съд - кошница или кутия ще свършат работа. Въгленът е много абсорбиращ и ще изсмуче влагата от въздуха ви. Просто трябва да го подменяте на всеки 2-3 месеца.

9. Проветрявайте по няколко пъти на ден

Понякога само еднократното отваряне на прозореца помага да се намали нивото на влажност. Добре е да проветрявате обаче по няколко пъти на ден.

Как да премахнем мухъла от вкъщи без белина?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X