Напишете дума/думи за търсене

Вдишай квадратно - издишай с палец – как да видим сметката на стреса

Правилното дишане е най-лесният, здравословен и удобен начин за справяне със стреса. Дихателните упражнения не отнемат много време, те са удобни за правене във всяка обстановка.

Редовното им практикуване ще помогне за намаляване на производството на кортизол - хормон на стреса, ще облекчи безпокойството, страховете и проблемите със заспиването.

Усмихнете се и дишайте!
1. Седнете удобно на стол. Концентрирайте се върху дъха си и поемете въздух.

2. Сега плътно затворете устните си
, стегнете и издишайте със сила въздуха през тях. Издишайте периодично и рязко. Повторете няколко пъти.

3. Облегнете се на стола си, трябва да ви е удобно. Дишайте с корема за известно време. Уверете се, че издишването е два пъти по-дълго от вдишването.

4. Разходките в комбинация с правилно дишане
ще ви помогнат бързо да се успокоите и да си възвърнете самообладанието. Поемете пълно дълбоко вдишване за 4-6 секунди, след което задръжте дъха си за 2-3 секунди. Издишайте бавно през следващите 4-6 секунди.

5. Вдишайте бавно през носа
, след това бавно изпънете врата и повдигнете леко брадичката. Бавно бройте до четири, задръжте дъха и след това с усилие издишайте веднъж през носа. Повторете го 5 пъти - това е достатъчно, за да се окопитите бързо.

6. За да прекъснете натрапчивите, обезпокоителни мисли, натиснете дясната ноздра с върха на десния палец, за да прекъснете подаването на кислород. Дишайте бавно през лявата ноздра. Сменете ръцете и направете същото с другата ноздра. Направете общо 15-20 вдишвания.

7. При критични случаи поемайте въздух с носа си рязко и бързо. След това с усилие издишайте енергично през устата си, издавайки звук „ха“. Опитайте се да издишате напълно, така че стомахът да се „залепи“ за гръбначния стълб.

8. Квадратно дишане
- Потърсете квадратен обект и дишайте и издишайте. Погледнете към единия ъгъл - вдишайте, погледнете следващия - задръжте дъха, след това издишайте на третия ъгъл, а последният ъгъл е за релаксация.

9. Прозяването помага за успокояване.
Затворете очи, протегнете ръце нагоре, отворете устата си и вдишайте.

Сутрешна тъга - защо се случва?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X