Напишете дума/думи за търсене

Любовта не е панацея

Мисълта, че романтичните връзки са отговорът на собствения ви дискомфорт, е огромна грешка. Всеки, който смята, че влюбването ще реши неговите емоционални недостатъци, само си проправя път към разочарованието.

Хората имат погрешната представа, че романтичната любов е вид панацея, категоричният отговор на тяхната самота и гаранция за щастие. Зигмунд Фройд - бащата на психоанализата, казва, че точно обратното се случва, когато хората намерят някого, когото искат да обичат. Вместо да се почувствате най-накрая цели, може да се почувствате по-непълни от всякога. Това е така, защото изведнъж осъзнавате, че наистина се нуждаете от обичта на този човек.

Никой не може да отрече, че понякога любовта се превръща в събитие за човека, който я изпитва. Това не поражда непременно радикална промяна в живота, но прави възприятията му различни. Внезапно светът изглежда по-пълен със смисъл и причинява т.нар. стремеж към смърт от Фройд - тайното желание да останете неподвижни и да не мислите за нищо повече.

Но точно това прави романтичните връзки толкова подвеждащи. Те предизвикват чувство на удовлетворение, но също така ви карат да се чувствате по-нуждаещи се от всякога. Също така връзката може да ви издигне до върховете на щастието, но и да генерира повече причини за страдание. Това е интересно и прекрасно изживяване, което не дава окончателен отговор на вашите пропуски, недостатъци и липса на смисъл.

Спасителната илюзия
Животът се развива сред много парадокси. Има объркваща двойственост, когато става въпрос за романтична любов. Когато някой се нуждае от много обич, той не може да изгради, осигури или да й позволи да покълне. Собствената му липса го кара да генерира поредица от изкривявания в своите действия и начина, по който възприема нещата. Той сам пречи на семето на привързаността да поеме по здравословен път.

Човек се нуждае от помощ, когато има много проблеми, големи пропуски и объркване в ежедневието си. Това е така, защото той нито намират спокойствието, нито отговорите, от които се нуждае, за да преодолее дискомфорта и емоционалните си вътрешни страдания. Поради тази причина романтичната любов създава илюзията, че трябва да бъдеш точно това, от което някой се нуждае. Въпреки това скоро осъзнавате, че това не е достатъчно.

Много любовни разочарования са свързани с това. Човек, който вярва, че прекрасната любов, която е намерил, може да го избави от ситуация, в която дискомфортът надделява, рано или късно разбира, че това няма да се случи. Те могат да повтарят един и същ цикъл безброй пъти, защото точно това прави невротикът: безкрайно повтаря преживяванията, от които иска да се отърве.

Романтични връзки, любов и истинското им измерение
Ако човек няма любов през живота си, той ще се разболее до известна степен. Всеки се нуждае от значителни емоционални връзки, за да преодолее своя нарцисизъм и „стремеж към смърт“. Романтичната любов обаче остава онази обещана земя, която някои искат да достигнат, а за други тя се превръща в ничия земя. Мястото, където не искат да бъдат, дори ако трябва да платят висока цена, за да го избегнат.

8-те типа на романтичните връзки. Кой е вашият?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X