Напишете дума/думи за търсене

За кого е подходяща диетата Optavia?

Както при много други рестриктивни хранителни режими, диетата Optavia включва ограничаване на хранителни групи, които са ключови за набавянето на питателни вещества, необходими на организма.
Тази ограничителна диета може да навреди на вашето здраве.
Това е режим за отслабване, който може да доведе до последващ ефект на възстановяване. Освен това той е силно дефицитен за много хранителни вещества и може да застраши функциите на тялото.
Въпреки това тази диета стана доста популярна в някои части на Съединените щати през последните няколко години. Сега нутриционистите се страхуват, че тя започва да се разпространява в други части на света.

Защо трябва да я избягвате?

В нея липсват хранителни вещества
Диетата Optavia използва готови храни и протеинови добавки. Също така ограничава консумацията на въглехидрати и калории. Включва предимно зелени листни зеленчуци. Поради тези характеристики тя има няколко противопоказания.

На първо място, безопасността на високопротеиновата диета за дългосрочното здраве на бъбреците не е напълно ясна, тъй като настоящите проучвания показват несъответствие. В същото време тя е много нискокалорична диета, което може да доведе до рикоширащ ефект, тъй като не е устойчива в средносрочен или дългосрочен план.

Освен това не консумираме разнообразни зеленчуци, ограничаваме микроелементите, които предоставяме на тялото. Червените плодове са чудесен резервоар с антиоксиданти, както и някои тропически плодове и домати.

Приемът на мазнини при тази диета се покрива от консумацията на риба, зехтин и авокадо. Въпреки това в рамките на прекомерно хипокалорична диета, приносът на това хранително вещество може да не е достатъчен за реализирането на метаболитните функции.
Мазнините са средство за транспортиране на мастноразтворими витамини и следователно са съществен елемент. Друг аргумент срещу тази диета е, че голям брой препарати и добавки, включени в нея, могат да причинят стомашни проблеми.

Разнообразното хранене е най-добрият вариант
Има алтернативи, като ограничаване на въглехидратите от време на време или периодично гладуване, които могат да увеличат максимално загубата на тегло, без да причиняват вреда на здравето.
Като цяло изоставянето на токсичните навици, като спирането на консумацията на алкохол и намаляването на преработените храни, обикновено води до значително отслабване.

Експертите препоръчват да се смесват зеленчуци с различни цветове и да се редува консумацията на сурови и варени зеленчуци. Също така е важно да консумирате водата, в която ги готвите, за да избегнете загубата на водоразтворими витамини.


Въглехидратите невинаги са враг
Възможно е да не ограничавате консумацията на въглехидрати, ако искате да отслабнете. Може просто да е достатъчно да изберете техните сортове с нисък гликемичен индекс. Консумацията на пълнозърнести храни, богати на фибри, е от голямо значение за здравето на червата.
Също така те допринасят за усещането за ситост и намален апетит.

За разлика от тях, преработените храни, богати на прости захари, предизвикват висок панкреатичен стрес. Яденето на такива продукти вади нивата на глюкозата от контрол, което води до повишен апетит.

Източниците на въглехидрати не трябва да са враг на здравословната диета. Трябва обаче да изберете храни с нисък гликемичен индекс.
Помнете, че най-добрата диета е тази, която се фокусира върху пресни продукти, вместо върху преработени, и която гарантира разнообразие в храната.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X