Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с конфликтите с чувство за хумор

Справянето с конфликти, като приемате нещата с хумор, не само позволява разрешаване на разногласията, но и укрепва отношенията.

Може да избегнете много конфронтации и да разрешите спорове с добро чувство за хумор, тъй като то може да ви помогне да кажете неща, които иначе биха били трудни за изразяване, без да обидите някого. Важно е обаче да се смеете с другия, а не на него.
Смехът е най-доброто лекарство, тъй като облекчава стреса, повишава настроението, подобрява креативността и ни прави по-устойчиви. Но това не е полезно само за емоционално и физическо здраве. Добре е и за връзките. Смехът събира хората и създава интимност.

Хуморът играе важна роля във всякакви връзки. При новите романтични отношения той може да служи не само за привличане на отсрещния, но и за преодоляване на дискомфорта или смущението, възникващи при първите срещи. Във вече напреднали отношения хуморът може да поддържа емоция и свежест, както и да помага да не се натрупва гняв или дискомфорт от проблеми, които не са разрешени задоволително.

Споделянето на удоволствието от смеха създава усещане за близост и връзка между двама души - качества, които определят солидни и успешни взаимоотношения.

Когато възникне конфликт, хуморът и смехът могат да помогнат за изясняване на нещата и за възстановяване на връзката. Ако се използва с умение и уважение, малко хумор може да превърне конфликта и напрежението във възможност за споделено забавление и интимност. Това дава възможност на партньорите да се справят със ситуацията, да изразят мнението си и да намерят решение, без да се нараняват чувствата на другия.

Въпреки че хуморът не е чудотворно средство за конфликти, той може да бъде важен инструмент за преодоляване на трудни моменти, които засягат понякога всички взаимоотношения.

От една страна, хуморът прекъсва борбата за власт, която обикновено се достига при конфликти, тъй като почти веднага премахва напрежението, позволявайки повторно свързване и възвръщане на фокуса върху наистина важните неща.
Хуморът ни освобождава и от задръжки. Чувстваме се свободни да изразим това, което наистина усещаме, оставяйки нашите най-истински емоции да изплуват на повърхността.

Как да използваме хумора за изглаждане и управление на конфликти?
За да се справите с конфликти с хумор, не е достатъчно да се смеете. Не всички хора имат еднакво чувство за хумор, нито са в състояние да влязат в „режим на шега“ със същата скорост като околните. Има опасност и хуморът ви да не бъде разбран от всички.

За да бъде ефективна тази стратегия, е важно да се вземе предвид следното:


1. Уверете се, че останалите разбират вашия хумор
Правенето на остри, саркастични коментари или критикуването на другия, че не може да приеме шега, ще създаде още повече проблеми и дори може да навреди на връзката. Хуморът може да помогне за преодоляване на конфликта само когато двете страни се шегуват и се свързват с едно и също чувство за хумор.

Важно е да бъдете чувствителни към партньора. Когато шегата е едностранна, а не взаимна, тя само подкопава доверието и добрата воля на другия. Ето защо хуморът трябва да бъде също толкова забавен и приятен за всички, които той засяга.

2. Не използвайте хумор, за да прикривате други емоции
Хуморът ни помага да бъдем устойчиви на предизвикателствата на живота. Но има моменти, когато не е добра идея да се прибягва до него. Например, когато той се използва за прикриване или избягване на други емоции, вместо да се справите с тях. Смехът може да бъде маскировка за чувства на болка, страх, гняв и разочарование, когато искате да ги избегнете или когато не знаете как да ги изразите.
Когато използваме хумора и играем като прикритие за други емоции, генерираме объркване и недоверие във взаимоотношенията.

3. Развийте по-интелигентно чувство за хумор
За някои е по-лесно, отколкото за други, да използват хумор, особено в стресови ситуации. Това налага развитието на чувство за хумор, което знае как да се адаптира към обстоятелствата. Едно от тези умения е да се научите да откривате признаците у другия човек, които показват, че оценява усилията ви да свалите напрежението от темата с чувство за хумор.

Също така е важно да използвате хумор без сарказъм. Сарказмът се стреми само да нарани другия. Всъщност е много по-ефективно да се надсмивате на себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X