Напишете дума/думи за търсене

12 начина за стимулиране мозъчното здраве на детето

Мозъкът работи 24 часа в денонощието и се нуждае от стимулация, за да се развива.

Детето има нужда от помощ, за да постигне емоционални и развити етапи, подходящи за възрастта му. За това е важно да стимулирате здравето на мозъка на вашия малчуган.

„Опитът и стимулите, които мозъкът получава в първите етапи от живота, определят формирането на биологични пътища, които влияят не само на ученето и поведението, но и на общото ни здраве през целия живот“, Владимир Муньос, педиатър от Националния университет на Испания.

Доброто здраве на мозъка е от съществено значение за детето, за да научи социални умения и да отговаря правилно на изискванията в училище.

Как да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете
За да стимулирате мозъка, препоръчваме да правите „невробика“, известна още като мозъчна аеробика. Това е набор от упражнения, които ви позволяват да развивате и двете страни на мозъка чрез физически и умствени дейности.

Експертите препоръчват физически и умствени упражнения, които насърчават създаването на невронни връзки в мозъка.


1. Паралелно рисуване
Помолете детето си да вземе два молива, по един във всяка ръка. Поставете голям лист хартия или два листа, ако нямате един голям, пред него. Идеята е детето да рисува едновременно с двете си ръце.
То трябва да опита различни движения: нагоре и надолу, кръгови... Това просто (и забавно) упражнение насърчава фините двигателни умения и писането.

2. Кръстосано пълзене
Целта на тази игра е да подобри координацията и да активира мозъка чрез визия и кинестетично обучение.
За да играе тази игра, детето ви трябва да движи противоположните си ръка и крак едновременно, за да се придвижи напред, пълзейки като бебе. След като детето ви хване ритъма, тогава може да опитате вариации, включително другите сетива. Например пускане на песен, за да се придвижи напред, и натискане на пауза, когато трябва да спре.

3. Упражнения за памет
Стимулирайте паметта на вашето дете с повтарящи се дейности и игри.
Игрите на паметта са много забавни за игра като семейство и също така помагат на хлапетата да работят върху области на мисълта, които не практикуват често.

4. Пъзели
Реденето на пъзели означава, че децата трябва да създадат цялостна картина от малки парченца, насърчавайки логиката и уменията за
концентрация.

5. Судоку
По-големите деца могат да решават судоку, с помощ в началото. Тези упражнения са отлични за насърчаване на концентрацията, логическото мислене и вниманието.

6. Живопис
Рисуването насърчава творчеството и изразяването на емоции.
Прочетете книга на детето си и след това го помолете да нарисува картина за прочетеното. По този начин ще му помогнете да работи върху своята креативност, памет, разбиране за четене и изразяване на емоции.

7. Музикални дейности
Да се научиш да свириш на инструмент е чудесна дейност за стимулиране на здравето на мозъка.
Свиренето на пиано изисква от детето да чете нотите, да ги дешифрира и да ги трансформира в движения на ръката, които трябва да са добре координирани, за да звучи добре мелодията.

8. Играйте с глина за моделиране или пластилин
Моделиращата глина е отличен вариант за стимулиране на фините двигателни умения, като същевременно работи и за координацията между ръцете и очите. Може да играете с детето си, за да правите всякакви животни и дори да свържете играта с история, която сте прочели, за да работите върху разбирането на четенето и разиграването на историята.

Други съвети за постигане на мозъчна стимулация
Умствените упражнения не са единственият начин да стимулирате здравето на мозъка на вашето дете. Изключително важно е:
1. Говорете с децата си, дори когато са току-що родени: излагането на детето ви на езика от ранна възраст им помага да развият умения за разбиране, като същевременно се запознават с родния си език и неговите културни компоненти.
2. Избягвайте да ги излагате на демонстриран продължителен стрес: може да повлияе на тяхното когнитивно развитие.
3. Четете на децата си: точно както да говорите с тях, четенето на глас е основна дейност за стимулиране на социалните умения и езиковото развитие.
4. Погледнете децата си: визуалният контакт им помага да развият емоционални взаимоотношения и да научат социално поведение.
5. Прегръщайте децата си: физическият контакт е от съществено значение за социалното и емоционалното развитие.
6. Насърчете любовта към спорта у децата си: заниманията на открито помагат на децата ви да работят върху своите емоции, двигателни умения и социални умения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X