Напишете дума/думи за търсене

За какво помага тъжната музика

Слушането на тъжни песни е най-добрият начин да преборите любовната мъка, твърдят психолозите.
Хората, които изпитват проблеми в отношенията, са по-склонни да предпочитат „тъжната музика“.
Ново международно проучване установи, че слушането на кахърни песни е най-добрият начин да се възстановите след разпадането на връзка, тъй като има същия успокояващ ефект като разговор с приятел, който искрено ви съчувства.

Резултатите от това изследване опровергават разпространеното мнение, че оптимистичната музика или комедийните филми са по-добрият начин за преодоляване на страданието.

"Подобно на емпатичен приятел, музиката, филмите, картините или романите, които са съвместими с настоящото ни настроение и чувства, се оценяват по-добре, когато сме част от едностранчиви или провалени връзки." Това твърди д-р Стивън Палмър от Калифорнийския университет в Бъркли.

Изследователите открили, че хората, изпитващи проблеми в отношенията, са по-склонни да предпочитат „тъжна музика“ или „драматични филми, които ги карат да плачат“, които отразяват негативното им настроение.

Участниците в проучването заявили, че повече харесват гневната музика, когато са разочаровани от някого.
Проучването е публикувано в Journal of Consumer Research.

Защо тъжната музика ни приповдига
„Управление на настроението“ е номер едно причина, поради която хората обичат музиката.
Всички музикални фенове знаят, че музиката може да има катарзисен ефект. Но все още е странно, че за някои хора тъжните парчета може при правилните обстоятелства да подобрят настроението им. Защо?
Според японско психологическо проучване от 2013-та кахърната музика е приятна, защото създава интересен микс от емоции; някои отрицателни, някои положителни.
Най-важното е, че възприемаме негативните емоции в музиката, но не ги чувстваме осезаемо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X