Напишете дума/думи за търсене

Глупостите на умните хора и качеството, което помага да се избегнат проблеми

Човек може да бъде много умен, но в същото време да върши глупости. Всички сме се сблъсквали с такъв парадокс, нали?

Осъзнаването и способността за вземане на правилни решения не винаги
са свързани с висок коефициент на интелигентност. Има такова нещо като критично мислене, което играе решаваща роля за нашето благосъстояние.
Да бъдеш умен, не означава да се застраховаш от грешки.
Високият коефициент на интелигентност не служи като гарант за благополучие, доволство от живота и дълголетие.

Парадокси на интелекта: защо умните хора правят глупости
Ако човек е достатъчно информиран и взема правилни решения, това може да не е свързано с високо ниво на интелигентност.

• „Плюсовете“ на интелигентността са неоспорими. Интелигентните хора се справят добре в училище и университета. Те имат голям шанс за успех в кариерата си. Те са по-малко склонни да попаднат в беда (да извършат престъпление) по време на тийнейджърските си години.

• Но всички тези „плюсове“ на интелигентността не гарантират други постижения, например благосъстояние. Може да се приеме, че успехът в училище или на работното място ще даде удовлетворение от живота. Но дали коефициентът на интелигентност влияе на доволството и дълголетието е спорно.

Тестовете за интелигентност не предоставят възможност за записване на вземането на решения в действителност и способността на човек да взаимодейства с другите.

Може би затова разумните хора правят доста глупави неща?
И обратно, критичното мислене може да бъде свързано със здравето и благосъстоянието. Но критичното мислене не е интелигентност.

• То е сумата от когнитивните умения, които ви позволяват да мислите по практичен и рационален начин и способността да прилагате тези умения, когато е необходимо.
• Критичните мислители могат да бъдат наречени приятелски настроени скептици. Мисленето им е гъвкаво, те се нуждаят от доказателства навсякъде.
• Позволява ви да предсказвате много житейски събития. В резултат на това хората с критично мислене изпитват по-малко проблеми и попадат по-рядко в негативни ситуации.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X