Напишете дума/думи за търсене

Билката чудо, която поддържа имунитета, кожата и нервите

Шатавари е известен също като Asparagus racemosus и е член на семейство аспержи. Също така е адаптогенна билка, използвана широко в аюрведа. Както знаете, адаптогенните билки помагат на тялото ви да се справи с физически и емоционален стрес. Но шатаварди има много предимства.

1. Има антиоксидантни свойства

Антиоксидантите помагат за предотвратяване на увреждане на свободните радикали. Те също се борят с оксидативния стрес, който причинява най-различни заболявания. Шатавари е с високо съдържание на сапонини, които са съединения с антиоксидантни способности.

2. Има противовъзпалителни свойства

Рацемофуран, който се намира в шатавари, също има значителни противовъзпалителни способности. Той действа по подобен начин в организма като противовъзпалителните лекарства, отпускани с рецепта, известни като инхибитори на COX-2. Смята се, че тези видове лекарства намаляват възпалението без сериозни храносмилателни странични ефекти.

3. Може да помогне за засилване на имунната ви система

Шатавари се използва в аюрведа като средство за укрепване на имунитета. Според проучване от 2004 г. животните, лекувани с екстракт от корен на шатавари, са имали повишени антитела към щам на магарешка кашлица в сравнение с нелекувани животни.

4. Може да помогне за облекчаване на кашлицата

Според проучване от 2000 г. върху мишки сокът от корен на шатавари е естествено средство за кашлица в Западен Бенгал, Индия. Изследователите оценяват способностите му за облекчаване на кашлицата при болни мишки. Те открили, че екстрактът от корен на шатавари е спрял кашлицата със същия успех като популярно лекарство за кашлица с рецепта.

5. Може да помогне за лечение на диария

Шатавари се използва като народен лек за диария, която може да причини сериозни проблеми като дехидратация и електролитен дисбаланс.

6. Може да действа като диуретик

Диуретиците помагат на тялото ви да се отърве от излишната течност. Те често се предписват на хора със сърдечна недостатъчност за отстраняване на излишната течност от сърцето. Диуретиците с рецепта могат да причинят сериозни странични ефекти.

Според проучване от 2010 г. върху плъхове шатавари се използва като диуретик в аюрведа. Проучването установи, че 3200 милиграма шатавари имат диуретична активност, без да причиняват остри странични ефекти.

7. Може да помогне за лечение на язви

Язвите са рани в стомаха, тънките черва или хранопровода. Те могат да бъдат много болезнени и да причинят сериозни усложнения като кървене или перфорация.

Според проучване от 2005 г. върху плъхове шатавари е ефективен при лечението на стомашно-чревни язви, причинени от лекарства.

8. Може да помогне за лечение на камъни в бъбреците

Бъбречните камъни са твърди отлагания, които се образуват в бъбреците. Докато преминават през пикочните ви пътища, те могат да причинят непоносима болка. Повечето камъни в бъбреците са направени от оксалати. Оксалатите са съединения, открити в някои храни като спанак, цвекло и пържени картофи.

В проучване от 2005 г. екстракт от корен на шатавари помага за предотвратяване образуването на оксалатни камъни при плъхове. Той също така повишава концентрацията на магнезий в урината. Счита се, че правилните нива на магнезий в организма предотвратяват образуването на кристали в урината, откъдето тръгват камъните в бъбреците.

9. Може да помогне за поддържане на кръвната захар

Според проучване от 2007 г. шатавари може да помогне и за поддържане на нивата на кръвната захар. Смята се, че съединенията в билката стимулират производството на инсулин, въпреки че не е ясно как точно.

Необходими са повече проучвания, но изследователите предполагат, че разбирането на влиянието на шатавари върху кръвната захар може да бъде ключът към разработването на нови лечения за диабет.

10. Има ефект против стареене

Шатавари може да е една от най-добре пазените тайни на природата срещу стареене. Според проучване от 2015 г. сапонините в корена на шатавари са помогнали за намаляване на свободните радикали на кожата и с това шатаварди се привръща в мощен боец против нашите бръчки. Той също помага за предотвратяване на разграждането на колагена, който е главният „виновник“ за еластичността на кожата ни.

Необходими са повече проучвания, преди актуалните продукти на шатаварди да се появят на пазара, но някои изследователи и днес смятат, че те могат да бъдат бъдещето на безопасната грижа за кожата против стареене.

11. Може да помогне за лечение на депресия

В Америка например депресивното разстройство засяга над 16,1 милиона възрастни хора годишно. И все пак много от тях не могат да приемат лекарства за депресия с рецепта поради отрицателните им странични ефекти.

Шатавари се използва в аюрведа за лечение на депресия. Проучване от 2009 г. върху гризачи установи, че антиоксидантите в шатавари имат силни антидепресантни способности. Те също повлияха на невротрансмитерите в мозъка. Невротрансмитерите предават информация в целия ни мозък. Някои от тях са свързани с депресията.

Шатаварди се предлага под формата на прах, таблетки и течности. Типична доза таблетки шатавари е 500 милиграма, до два пъти дневно. Типична доза екстракт от шатавари е 30 капки във вода или сок, до три пъти дневно.

Огнян Методиев: Шатавари повишава плодовитостта

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X