Напишете дума/думи за търсене

Сексът е като посещение в музей

Колко пъти сте чували разликата между „естествен секс“ и „неестествен секс“? Тези определения са възникнали поради предразсъдъци, които ни преследват от години.

Някога се е смятало, че сексуалните отношенията имат само репродуктивна цел. Едва по-късно е защитена идеята, че е естествено хората да правят секс само за удоволствие.

Всъщност в секса културата ви влияе повече, отколкото си мислите.

Когато говорим за секс като за нещо естествено, имаме предвид, че не се разглежда странно, а като напълно нормално, валидно и приемливо действие. С други думи, ние го разбираме като натурална практика. Думата „естествен“ обаче се отнася до природата.

Сексът е естествен за животните. Те не са повлияни от никаква култура и не са образовани в съответствие с някакви специфични вярвания. От друга страна, хората сме.

Например нашата представа за взаимоотношения с околните, нашата собствена визия за света не би била същата, ако сме родени в държава, различна от ттаковината ни. Поради тази причина е важно да подчертаем някои от най-интересните моменти по отношение на тази визия за секса.

• Сексът има стойност за нас. Помислете колко сте разсъждавали върху това дали сте били готови или не за първия си сексуален акт. Всички ние имаме ценности в главата си, които ни обуславят.

• Моралът не е универсален. Ако беше така, всички щяхме да поддържаме еднакви сексуални практики. Японци, индийци, французи... всеки е различен по отношение на секса. Това е така, защото обичаите и нормите не са еднакви на едно място, както на друго.

Въпреки това сме склонни да смятаме, че сексът ни прави по-скоро като животните. Следователно възникват предразсъдъци. Потиснатите хора се притесняват кое е правилно и кое не, кое е „естествено“ и кое не. Кой определя това? Без съмнение това е самата култура.

Сексът в културата
Сексът е културен акт. Всъщност той е по-скоро като посещение на изложба или музей. Научаваме всичко от много ранна възраст. Още от млади знаем, че не е позволено да правим секс посред бял ден в парка, колкото и да ни се иска. На практика сме научени как и кога да правим секс.

Това обаче представлява проблем. Помислете за това, когато пътувате до други страни и сте изправени пред неизбежните сблъсъци на тамошните култури.
Същото е и с отношенията. Историята на всяко място е различна и следователно хората му са различни.

„Сексуалността никога не е нещо естествено, което идва от биологичното, и ако го квалифицираме като„ естествено “, ние го правим от определени исторически и културни параметри.”
-Елена Мартинес Наваро-

Сексът и религията
Няма съмнение, че всичко свързано със секса е силно свързано с религиозните вярвания.

Независимо дали се смятате за агностик или атеист, мястото, където сте родени, винаги ще има доминантна религия. Да не говорим, че тя е импрегнирана в културата, която ни обуславя. Тази, която ни кара да виждаме отношенията си и начина си на живот по определен начин.
Смятахте ли, че сексуалността е естествена? Че вашият начин да я видите и преживеете е свободен от всякакви влияния?

Всъщност, в края на деня, сексът е като да отидете на театър. Може да отидете веднъж с един човек, друг път с друг, понякога с двама души. Каквото и да изберете, всичко, което се случва отвътре, се влияе отвън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X