Напишете дума/думи за търсене

Хитър трик премахва конденза от прозорците

Много хора страдат от проблема с образуващия се конденз по прозорците, когато навън стане студено. Това се случва, когато въздухът стане влажен, а повърхността изстине. Въздухът се овлажнява от готвене, от простряно пране вкъщи, от твърде много цветя на прозореца и в апартамента и т.н. Влажният въздух достига студения прозорец и влагата в него кондензира.

Според някои проблемът е в дограмата. Дали е така? Старата дограма не уплътнява добре и извежда влагата навън, но с нея си отива и топлината от къщата. Така че със стари прозорци може да нямате този проблем, но пък съществува друг, който директно удря по джоба ви.

Новите и качествени дограми уплътняват перфектно и топлината не може да напусне стаята, но пък предразполагат и към образуването на въпросния конденз, защото помещението е като запечатано, водните пари не могат да излязат, въздухът става все по-влажен, оттам тръгва и кондензът. А след кондензът, знаем добре, започва мухълът. Той, от своя страна, е много труден за премахване.

Един елементарен трик ще ви спаси от вечната влага по прозорците. Може да използвате водка, а ако нямате (или не ви се хаби), ползвайте чист спирт.

Измийте прозорците както обикновено – със сапун и вода, или само с влажна миклофибърна кърпа, и ги подсушете идеално. След това сипете водка или спирт върху чиста кърпа и полирайте идеално прозорците. Това е! Може да го правите веднъж седмично, ако е твърде влажно помещението.

За още по-добър резултат може да добавите и глицерин към спирта, като съотношението е 1 част глицерин към 10 части спирт. Полирайте с тази смес и забравете за проблема.

Още съвети за премахване на конденза от прозорците

Ако ви предстои да сменяте дограмата, изберете такава с LowE-стъкло – то има нисък процент на топлопредаване, благодарение на което стъклото отвътре остава с няколко градуса по-топло.

Боядисайте стените, и особено стените под прозорците и външните, със специална боя за мокри помещения против мухъл. Обичайно тези бои се правят за банята, но вършат страхотна работа и в апартамента.

Проветрявайте по малко, но на често. И не дръжте помещението дълго време неотопляемо.

Ползвайте влагоабсорбатор, особено ако се налага да простирате вътре и ако готвите всеки ден, а не разполагате с отличен абсорбатор над печката.

Намалете бройката на цветята у дома – те създават влажен въздух.

Ето как можем да махнем мухъла вкъщи без белина

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X