Напишете дума/думи за търсене

9 значения на кръстосаните ръце

Най-често срещаният смисъл на кръстосването на ръцете е да държим другите далеч от вас. Това обаче е само един от тях.
Открийте останалите осем.

1. Самопрегръдката

Кръстосваме ръце много повече пъти публично, отколкото насаме. В тези случаи, когато се окажем изложени пред другите, това действа като прегръдка за нас самите, осигурявайки ни утеха.
Нашето намерение не е непременно да отблъсквате някого. Просто искаме да се чувстваме комфортно.
Ето защо, ако видите човек в тази позиция, защо не го попитате дали е добре? Защото самопрегръдката е една от автоматичните позиции, които заемаме, когато се опитваме да се чувстваме комфортно.


2. Намаляване на стреса
Когато се чувстваме стресирани, кръстосването на ръцете е чудесен начин ръцете да си осигурим успокояващо стискане.
Усещането на това притискане ни успокоява. То е подобно на това, когато търкаме ръцете си. Продължава само няколко секунди, но ни осигурява страхотен емоционален заряд.

3. Загряване

Може често да си мислим, че човекът пред нас скръства ръце, защото не е съгласен с нас. Понякога обаче има обяснението е много по-просто. Може просто да му е студено.

4. Скриване на чувството на несигурност
Ако се чувстваме неудобно или заплашени от другите, може да направим този жест като знак за защита.
С това движение не повдигаме раменете си, а ги избутваме напред и леко навеждаме тялото си.

5. Чувство на изключителен страх
Кръстосването на ръцете може да означава, че изпитваме изключителен страх. Чувствата на голяма загриженост ни карат да кръстосваме ръце на гърдите си, за да защитим вътрешните си органи.
Често придружаваме това действие с жестове. Например докосване на лицето и шията, притискане на устните и демонстриране на микроизрази на страх.

6. Самоконтрол
Много пъти кръстосваме ръце, когато се чувстваме ядосани или разстроени. Това е начин да се сдържаме. Един ясен пример за този тип „самопрегръдка“ се среща при децата, когато са помолени да направят
нещо, което не искат.

С този жест ние показваме раздразнение, без да се налага да казваме и дума. Като възрастни, ние го правим, когато се чувстваме разочаровани и може да се опитваме да се контролирам в този момент. Това не означава, че искаме да се дистанцираме от другите или да поставим бариера.

7. Предавателна мощност
Знаете ли как да предавате сила с невербален език? Използването на поза, при която кръстосваме ръце, предполага силна личност.
Това прави гръдния ни кош да изглежда по-голям и по-здрав. Това е по-очевидно, когато скръстим ръце на гърдите си, а не върху слънчевия сплит.

8. Изолиране
Това е най-често срещаното значение и най-свързаното с кръстосването на ръцете. Скръстването на ръцете по този начин означава, че искаме моментално да се оттеглим в интроспективно състояние. По този начин създаваме както физическа, така и психологическа бариера между себе си и другите.
Човек, който скръсти ръце, може да търси изолация.

9. Огледално
Възможно е актът на кръстосване на ръцете ни да изглежда като огледален отговор на някого, който е пред нас. В повечето случаи, когато видим двама души и двамата със скръстени ръце, може да предположим, че те се чувстват емпатично свързани и са емоционално настроени един към друг.

Въпреки това не трябва да забравяме, че всяко човешко същество е уникално и различно. Има много различни причини, поради които хората скръстват ръце. Използването му за изолиране може невинаги да работи.
Следователно научаването на малко повече за този знак на езика на тялото може да помогне за подобряване на качеството на нашите взаимоотношения.ѝ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X