Напишете дума/думи за търсене

Семейните конфликти - увеличават ли се или намаляват по Коледа?

Казват, че това е най-прекрасното време от годината. Въпреки това семейни конфликти често може да притъпят духа на радост и щастие
За много семейства Коледа е празник, пълен с щастие и хармония, за други това може да бъде изпълнено с трудности.

Семейните конфликти, които се случват по Коледа, обикновено лежат настрани бездействащи дълго време.

Как да избегнем семейни конфликти по Коледа

Лошото планиране, съчетано с липсата на съгласие за това къде и как ще бъде семейното събиране, може да бъде искрата, която запалва фитила. Следователно постигането на споразумение относно подготовката (място, ястия за приготвяне и т.н.) може да изиграе съществена роля за избягване на семейни конфликти.

Поддържайте темите на разговора неутрални
В някои семейства има определени теми, които винаги предизвикват противоречия. Например политика или други социални въпроси. Следователно е разумно да ги избягвате.

Най-добре е да се придържате към разговори за лични преживявания. Може да разкажете на семейството си за последната си ваканция, хобита или нещо забавно, което се е случило на работа, за да отпуснете атмосферата.

Контролирайте консумацията на алкохол
Група австралийски психолози от фондация Jean Hailes откри висок процент на разочарование от очакванията, които Коледа генерира. Поради тази причина те предлагат промяна в навиците, за да се избегне напрежението.


„Когато хората пият твърде много, това може да разхлаби ограниченията върху казаното и хората да станат твърде директни“, твърди професор Джейн Фишър.

Липсата на сдържаност поради алкохол означава, че имате по-малко контрол върху това, което правите или казвате. Всъщност вие преставате да имате „филтри“ върху поведението си. С други думи, по-вероятно е да се увлечете в изказа, без да мислите за последствията от действията си.
Контролираната консумация на алкохол може да попречи на тези спящи неразрешени конфликти да излязат наяве.

Сърдечност и уважение: запазете спокойствие
В случай на напрегната ситуация е важно да останете спокойни и да запомните, че основната цел на семейното събиране е да прекарате приятно и хармонично. Това означава да не се увличате от момент на гняв или да се ядосвате за определени поведения или коментари от членове на семейството.

За да направите това, опитайте да поемете дълбоко въздух. Спрете и помислете за всички причини, поради които искате да прекарате добре със семейството си. Това може да ви помогне да контролирате гнева, който някои ситуации понякога генерират във вас.

Трябва да проявявате сърдечност и уважение, когато общувате, за да избегнете семейни спорове. Все още може да уважавате вярванията и мненията на другите, дори и да не ги споделяте.

Не забравяйте, че всеки има своя гледна точка. Затова трябва да уважавате околните, да се вслушвате в техните гледни точки и да се отнасяте с уважение, дори ако понякога е малко трудно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X