Напишете дума/думи за търсене

Това, което не казваш, казва много за теб, или как се чете езикът на тялото?

За да проверите дали наистина имате способността да четете невербален език, добро упражнение е да включите телевизора и да гледате филм или сериал (които не са със субтитри), да намалите силата на звука и да се опитате да разберете какво се случва. Ще бъдете изумени, когато установите, че тялото може да каже толкова или дори повече от думите понякога.

С движенията на ръцете или краката си, израженията на лицето или чрез определени жестове и мимики (почесване на главата, пристъпване от един крак на друг или седене на ръба на стола), хората говорят, въпреки че не са промълвили и дума.

Според психолозите жените имат по-голяма способност да интерпретират невербални знаци от мъжете. Това може би се дължи на факта, че обръщат повече внимание на детайлите и гледат на неща, които мъжете не.

Едно скорошно проучване обаче твърди, че лекотата или трудността при „четене“ на езика на тялото на отсрещния има повече общо с междуличностните цели, отколкото с какъв пол сте или какъвто и да е вид детективски капацитет на Шерлок Холмс, който може да притежавате.


Вашият невербален език

Това, което виждате, зависи от това, което искате да получите от другия човек. Например, ако между вас има сексуално влечение, ще откриете определени нагласи в него. Това няма да се случи на интервю за работа.

Освен това езикът на тялото ви се променя в зависимост от обстановката или човека пред вас. Не е същото да говорите с партньора си, който ви е изневерил, както със свекърва си, която питате за рецепта за кекс. Нито е същото да кажете на най-добрия си приятел за това, което току-що сте купили, както и да говорите със колега или учител, на когото се оплаквате от оценка.

Това означава, че имате способността да се адаптирате към различни ситуации като хамелеон.

Ако сте имали възможността да натиснете бутона за заглушаване на разговорите си с други хора, може да е по-лесно да видите дали това, което казват с уста, е същото като това, което изразяват с телата си. В повечето случаи езикът на тялото не лъже. Напротив, има тенденция да издава истинските усещания на хората.

Стереотипи и контекст
Стереотипите и предразсъдъците често могат да ви изиграят номера, както и предишният ви опит. Например, когато сте изправени пред човек, който ви е лъгал в миналото, ще сте склонни да разглеждате внимателно езика на тялото му, както и това, което излиза от устата му.

Всъщност очакванията, които имате за тях, променят възприятието ви за това, което виждате. Да кажем, че това е същият партньор, който ви е изневерил. В този случай може отчаяно да се надявате, че поне веднъж ще ви каже истината. Всичко е субективно.

Контекстът също е важен в това, което се открива от невербалния език. Не е същото да разпитвате предполагаем заподозрян за убийство и да говорите със съсед колко скъп е токът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X