Напишете дума/думи за търсене

Как да дехидратираме плодове у дома

Банани, ягоди, ябълки, праскови, киви, манго, смокини и сливи. Може да дехидратирате всички тези плодове у дома, за да направите вкусни и питателни закуски.

Дехидратирането на плодове у дома има много предимства. То осигурява голяма част от витамините, минералите и фибрите, присъстващи в пресните плодове, но в по-концентрирани количества.

Като се елиминира водата, дехидратираните плодове са високоенергийна храна и идеално сладичко, който да замести бонбоните.

Много видове плодове могат да се сушат. Но всеки от тях обуславя процеса, тъй като някои съдържат повече вода от други и отнема повече време, за да се дехидратират. Такъв е случаят с ягодите и други горски плодове.

Ето защо е най-добре да работите на партиди и да сушите всеки вид плодове поотделно.

Колкото по-тънко е нарязан даден плод, толкова по-бързо изсъхва и е по-хрупкав.

Дехидратирането на плодовете не е сложно, но изисква малко време. Колкото повече часове минават, толкова повече вода губят.
Работата с по-висока температура значително съкращава времето на целия процес, но също така увеличава риска от печене, готвене или изгаряне на плодовете. И това не е резултатът, който търсите с дехидратацията. Освен това загубата на някои витамини също е по-висока.

Методи за дехидратиране на плодове у дома


Във фурната
За да се дехидратират във фурната, плодовете се поставят в тава, постлана с хартия.

За начало измийте добре плодовете, като внимавате да не ги счупите или разкъсате. След това отстранете костилките, ако има такива, както и семената и дръжките. Нарежете на парчета или резени с еднакъв размер и поставете в тавата, като оставите малко разстояние между тях.

Загрейте фурната до 60 градуса. Ако уредът има вентилатор, най-добре е да го използвате, за да осигурите циркулация на въздуха. В противен случай отваряйте вратата от време на време, за да премахнете влагата.

Приблизителното време за получаване на добър резултат е между 6 и 10 часа. Въпреки че това зависи много от вида на плода, разфасовката и крайната текстура, която искате да постигнете.

В микровълнова фурна
Това е най-бързият метод, но изисква повече внимание, тъй като има и висок риск от изгаряне на плодовете.
Отново трябва да изберете, измиете и изсушите желания плод. Нарежете наполовина или тънки филийки, ако са по-големи (праскови, ябълки, круши).

Поставете в съд, подходящ за микровълнова фурна. Ще трябва да ги разпределите, за да избегнете струпване. Не смесвайте различни видове плодове, много по-добре е да ги правите на отделни партиди.

Програмирайте време от приблизително 30 до 45 минути във функцията за размразяване. По този начин е по-лесно да се избегне изгарянето. Но не забравяйте да бъдете бдителни.

На слънце

Това е най-старият и най-вкусен начин за дехидратиране на плодовете. Контролът върху крайния резултат обаче е сложен, тъй като зависи много от климатичните условия.

За да го изпълните, ще трябва да подготвите плодовете и да ги поставите върху дъска. Покрийте с фина мрежа против комари или марля, за да избегнете контакт с насекоми и други животни. След това го поставете на място на балкона, терасата или двора, където получава пряка слънчева светлина и е добре проветрено.

Идеалната температура е около 30 градуса и ще трябва да обръщате плодовете на всеки 12 часа. В този случай изсъхването може да отнеме между 2 и 5 дни. През нощта е препоръчително да ги внасяте в къщата.

Как да съхранявате сушени плодове
Процесът на дехидратация е начин за удължаване на срока на годност на пресните плодове. След като процесът приключи и се съхранява добре, той може да продължи седмици или месеци в добро състояние.
• Преди консервиране е важно да оставите плодовете да изстинат напълно. Още топлите плодове отделят влага и това улеснява появата на мухъл.
• Опаковайте в чисти, сухи контейнери. Най-подходящи са стъклените буркани, пластмасовите буркани или торбички за фризер с ципове. Друг добър вариант е вакуумната опаковка.
• Напълнете съдовете с плодовете плътно, но без да ги смачквате. Имайте предвид, че всеки път, когато се отварят, въздухът и влажността могат да развалят съдържанието.
• Съхранявайте на сухи, тъмни и хладни места. При тези условия срокът на годност варира между 4 месеца и 1 година.
• Понякога проверявайте консервираните храни за влага. В този случай храната в добро състояние може да бъде повторно изсушена.

Ключови съвети за успешно дехидратиране на плодовете
Преди да започнете, не забравяйте да измиете и подсушите плодовете и да ги нарежете с еднакъв размер (на половинки или на филийки). Някои от тях, като круши или ябълки, могат да потъмнеят при изсушаване. За да избегнете това, може да ги поръсите с малко лимонов сок.

Важно е да не ги забравяте и да ги наблюдавате от време на време, за да предотвратите изгарянето им. Ако не се дехидратират равномерно, обръщайте ги от време на време.

Не забравяйте, че крайният резултат е въпрос на време, влажност и температура. Може да претърпите някои неуспехи в началото, но не се обезкуражавайте. С малко търпение и владеене на техниката скоро ще успеете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X