Напишете дума/думи за търсене

Защо тийнейджърите си мислят, че знаят всичко?

Тийнейджърите смятат, че вече имат докторска степен по темите за живота. Освен това те не се колебаят да вземат рискови решения.

Съветите на родителите нямат значение, техните думи са просто шум за тях, гласове, които вятърът отнася нанякъде.

Защо не слушат? Е, ако погледнете назад в собственото си минало, ще разберете, че сте постъпвали по същия начин.
Вие също сте копнели за независимост и сте си мислили, че знаете повече от всеки друг. Следователно, трудно е да ги упрекнем, когато в действителност това е прототипно поведение на този конкретен етап от живота.
Това, което обаче не трябва да се пренебрегва, е, че колкото и решителни да изглеждат отвън, колкото и предизвикателни да са понякога, вътре са пълни с несигурност.

Всичко е ново за тях и искат да го изживеят, но също така са пълни със съмнения, страхове и много погрешни схващания.

Защо тийнейджърите си мислят, че знаят всичко?
Младите хора, особено на възраст между 11 и 17 години, изглеждат хаотични, непредсказуеми, приказливи.

Въпреки това юношеството е дълъг период, обусловен от множество измерения, които възрастните понякога пренебрегват.
То не е само промяна в техните тела, височина и облекло.
Мозъците им са тези, които организират бавна и дълбока трансформация.

Тийнейджърите си мислят, че знаят всичко и не се колебаят да изкажат мнението си, за да ни предизвикат. Те също така често вземат решения, които нямат много смисъл.

Въпреки това, преди да изпаднем в отчаяние или да им се ядосаме, трябва да се опитаме да разберем защо го правят. Затова, ако вкъщи имате тийнейджър, който знае всичко, тази статия е за вас.

Мозъчното им развитие не е завършено
Една от причините подрастващите да действат импулсивно е, че все още имат недоразвита префронтална кора.
Фактори като импулсивност и търсене на усещания в пубертета се обясняват с незряла префронтална кора.

Около 11-годишна възраст започват два процеса. Първият е съзряването на фронтостриаталните вериги за възнаграждение. Това означава, че детето започва да се интересува силно от нови цели и поведения и да изпитва други усещания.

Вторият механизъм, който възниква в предюношеството, е началото на период на подрязване на невронните аксони. Това се изразява в намаляване на кортикалното сиво вещество. Също така започва процес на миелинизация, който ще продължи почти десетилетие. Всъщност съзряването на префронталния кортекс няма да завърши до 21-25-годишна възраст.

Това се изразява в постоянно търсене на усещания, което се комбинира с лош импулсен контрол и лошо използване на изпълнителните функции. Например планиране, саморегулация, когнитивна гъвкавост и т.н.


Желанието за индивидуалност и търсене на собствена идентичност
Тийнейджърите използват най-гениалните аргументи, за да докажат своята стойност. Може дори да настояват, че родителите им са остарели и затова просто не ги разбират. Тяхното поведение наистина може да доведе мама и татко до отчаяние на моменти. Те обаче трябва да бъдат изслушани. Защото трябва да разберем периода, през който преминават.

Нищо не определя индивидуалността като вземането на собствени решения. Да решават за себе си, също означава да маркират дистанцията си от другите и да демонстрират (почти налагане) на собствената си идентичност. Тези действия обаче често са напълно необмислени или лошо обмислени.

Те са пълни със съмнения
Както стана ясно, тийнейджърите са обхванати от несигурност. Всъщност юношеството е белязано от множество противоречия, които дори те намират за трудни за разбиране. Често искат да бъдат сами, но и копнеят да бъдат чути, обичани и разбрани.

Тийновете искат да намерят своето място в света, но това, към което са страстни днес, утре им омръзва. Те искат да изпълнят много цели и мечти, но невинаги знаят откъде да започнат. Това ги завладява или дори обезкуражава. От друга страна, те все още се нуждаят от родителите си, дори и да не обичат да си го признават.

Тийнейджърите са младите всезнайковци. Те се крият зад фалшива броня на платежоспособност и неуязвимост, но вътре се чувстват изгубени през голяма част от времето. В крайна сметка те са просто хора в процес на научаване кои са. Те изследват света, а също и себе си.

Как може да подкрепите вашите "знам всичко" тийнейджъри?
• Слушайте и говорете с тях. Започвайте разговори, но не ги съдете и критикувайте.
• Разберете ги. Опитайте се винаги да виждате тяхната гледна точка като символ на уважение и разбиране. Разсъждавайте с тях нормално. Те винаги ще са по-склонни да следват съветите, които не им се налагат.
• Бъдете загрижени за техните интереси. Опитайте се да разберете какво харесват, кого следват в социалните медии и какви са целите им.
• Дайте им отговорности и задайте ясни граници.
• Интернет и социалните мрежи не трябва да бъдат техният основен източник на знания. Важно е те да не изграждат изключително своя свят около тази цифрова вселена.

Макар че е вярно, че повечето тийнейджъри смятат, че знаят всичко за живота, в действителност те са просто начинаещи изследователи. Затова се уверете, че ги ръководите с уважение и подкрепа. Освен това не забравяйте, че никой от нас не знае всичко за света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X