Напишете дума/думи за търсене

Причините, поради които сексуалното желание се увеличава през лятото

Слънцето и топлината засилват производството и секрецията на хормони, участващи в сексуалното желание.
С две думи, лятото повишава либидото по различни причини, които експертите разделят на две основни групи: социално-професионални и физиологични.

Социално-професионални фактори
През лятото повечето хора имат повече свободно време и по-малко работни задължения. Това води до подобряване на личните взаимоотношения и повече възможности за срещи.

• Тъй като пътуваме повече през топлите месеци, това ни кара да срещаме нови хора, които събуждат сексуалното ни желание.
• Стимулът да бъдем извън обичайната ни среда, ни прави по-смели и решителни, с по-малко задръжки и предразсъдъци.
През лятото има много концерти и плажни партита и много други среди, които представляват идеалните възможности за засилване на сексуалното желание.
• По-гъвкавите графици ни позволяват да се отпуснем, тъй като не ни се налага да мислим за ставане рано, което ни позволява да удължим нощите, оставяйки желанието си да царува свободно.
• Носим по-открити дрехи, разкривайки части от тялото, които остават скрити през друго време на годината.

Физиологични фактори
Функциите на тялото най-вече се регулират, повлияват или модулират от нашата ендокринна система чрез хормони. Същото важи и за сексуалното желание.

Слънчевите лъчи са в състояние да генерират до 90% от витамин D в тялото. Както е отбелязано в проучване, публикувано в International Journal of Endocrinology, мъжете, които имат достатъчни количества от този витамин, имат по-високи нива на тестостерон - мъжкия полов хормон.

• При жените естрогенът и прогестеронът се увеличават по време на овулация, което води до засилено сексуално желание и по-голяма вероятност да правят секс. Нещо подобно се случва под въздействието на топлина и слънчева светлина.
• Нивата на "хормона на щастието", или серотонина се повишават. Друг влияещ фактор, освен слънцето и топлината, е фактът, че хората спортуват през лятото.
• Феромоните, които влияят на сексуалното желание, също са по-активни през топлите месеци.
• През тях и окситоцинът, и ендорфините се увеличават поради упражнения, слънце и топлина.
• Фактът, че има повече дневни часове, намалява нивата на мелатонина (хормонът, който регулира циклите сън-будност) и очевидно това също допринася за засиленото сексуално желание през лятото.
• Професионалистите смятат външната топлина за горивото на либидото, защото благоприятства производството на вътрешна топлина, която поражда желание.
• Тъй като слънчевата светлина влияе на бдителността и енергията на хората, тя може да увеличи сексуалната активност.
Според някои проучвания слънчевата светлина и нейната способност да генерира витамин D в тялото е една от причините, поради които сексуалното желание се увеличава през лятото.


Желание отвътре
Сексуалното желание активира мозъчните невронни зони, които се изключват, след като е било задоволено. Лимбичната система е отговорна за активиране и намаляване на сексуалното желание.

От своя страна, лимбичната система се регулира от хипоталамуса и работи пълноценно през дните с повече часове слънчева светлина.

Хипоталамусът също така е отговорен за контролиране на емоциите, сърдечната честота и кръвното налягане. Тези области на мозъка регулират емоционалните ефекти от ситуациите, които хората преживяват, и могат също да повлияят на сексуалното желание.

То може да възникне спонтанно и неволно поради външен стимул или, напротив, да бъде събудено от нашето въображение и фантазии.

Сексуално желание при жените
Сексуалното желание при жените е много по-сложно и преди всичко много по-нюансирано. Изгражда се в движение, чрез вътрешни стимули, като фантазии или външни стимули, като докосване или целувка.

Слухът също играе важна роля. Сексуалното желание се стимулира от думи, шепот и ахкане. Настроението на жената също оказва значително влияние върху това. Стресът и изтощението затрудняват дамите да изпитват сексуално желание.

Сексуално желание при мъжете
При мъжете визуалните стимули, както и въображението и сексуалните фантазии са много по-важни. Сексуалното желание при господата обикновено се проявява преди сексуален контакт. Следователно то започва при по-високо ниво на възбуда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X